UE ingheata aprobarea culturilor modificate genetic pana in 2014
Data publicarii: 23-01-2013 | International
Comisia Europeana a decis sa inghete, pana la sfarsitul mandatului sau, in 2014, procesul de autorizare a cultivarii in Uniunea Europeana a organismelor modificate genetic (OMG),in incercarea de a ajunge la o solutie cu statele membre, transmite AFP.
'Daca doreste, Comisia poate relansa procedura de autorizare pentru cultura unui soi de soia modificat genetic si a sase soiuri de porumb modificat genetic, printre care si MON810, dar nu va face acest lucru', a declarat marti Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg. 'Prioritatea comisarului Tonio Borg este relansarea negocierilor cu statele membre pe baza propunerii predecesorului sau', a precizat purtatorul de cuvant.
Autorizarea culturilor modificate genetic este un subiect de disputa intre Comisia Europeana si statele membre. Opt tari (Franta, Germania, Luxemburg, Austria, Ungaria, Grecia, Bulgaria si Polonia) au adoptat o serie de prevederi care le permit sa blocheze cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor.
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso a incercat sa anuleze aceste clauze, dar ideea sa a fost respinsa de statele membre.
In ultimii 14 ani, doar doua tipuri de OMG-uri au fost autorizate pentru cultura in UE: soiul de cartof Amflora, dezvoltat de grupul german BASF, si soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania Monsanto.
Procesul de evaluare a solicitarilor de autorizare a cultivarii si comercializarii OMG-urilor presupune patru etape: consultarea Autoritatii Europene pentru Securitate Alimentara (AESP), cerere de autorizare adresata statelor membre pe baza unui aviz favorabil obtinut in prealabil de la AESP, procedura de apel daca nicio majoritate calificata nu rezulta intre statele membre. Daca situatia persista, decizia finala revine Comisiei Europene.
AESP este autoritatea competenta la nivel european in materie de securitate alimentara, iar recomandarile sale determina autorizatiile de comercializare si cultivare a organismelor modificate genetic.
Pana in prezent, AESP nu a dat niciodata un aviz negativ pentru OMG-uri, iar la nivelul statelor membre ale UE nu s-a intrunit niciodata majoritatea calificata necesara interzicerii sau autorizarii acestora.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri