FMI si-a redus estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2013

Data publicarii: 24-01-2013 | International

Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit, miercuri, in jos, estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2013, in conditiile in care preconizeaza ca zona euro va ramane in recesiune pentru al doilea an consecutiv, transmite AFP.

Intr-o versiune actualizata a raportului 'Perspectivele Economiei Mondiale', FMI estimeaza ca economia mondiala va inregistra un avans de 3,5% in 2013, mai putin decat cresterea de 3,6% preconizata in luna octombrie a anului trecut. In cazul zonei euro, FMI se asteapta in 2013 la o contractie de 0,2%, in loc de un avans de 0,2% cat estima in toamna anului trecut. 

'Zona euro continua sa reprezinte un risc considerabil pentru perspectivele economiei mondiale', arata raportul FMI. 

Potrivit FMI, activitatea in economiile avansate ar urma sa ramana la un nivel slab in acest an, cu o crestere de 1,4%, urmand a se intari pana la 2,2% in 2014. Comparativ, in luna octombrie a anului trecut FMI estima ca economiile dezvoltate vor inregistra o crestere de 1,5% in 2013. 

In schimb, ritmul de crestere in economiile emergente si in curs de dezvoltare ar urma sa se intareasca pana la 5,5% in acest an si la 5,9% in 2014, dupa un avans de 5,1% in 2012, adaugand ca politicile de sprijin au ajutat la stimularea cresterii chiar daca cererea slaba venita din partea partenerilor comerciali va continua sa fie o problema. 

In cazul tarilor din Europa Centrala si de Est, FMI si-a redus cu 0,1% estimarile privind ritmul de crestere ce va fi inregistrat in acest an pana la 2,4%, dar a pastrat nemodificate prognozele pentru anul viitor, cand ar urma sa se inregistreze un avans de 3,1%. Potrivit FMI, in 2012 aceste state au inregistrat o crestere de 1,8%. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: