Cum se castiga un proces cu banca

Data publicarii: 31-01-2013 | Finante-Banci

  • Clientii nu trebuie sa se lase descurajati de presiunile puse asupra lor! Banca poate fi chemata in judecata chiar daca consumatorul a semnat contractul ce contine clauze abuzive
  • Pasii sunt usor de parcurs, fiind nevoie ca, dupa castigarea procesului, petentul sa se adreseze unui executor pentru a i se restitui banii platiti pe comisioanele percepute abuziv
  • Litigiul poate fi initiat si in faza de executare silita a imobilului ipotecat, prin contestarea executarii sau a solicitarii suspendarii acesteia

Persoanele care au observat in contractele de imprumut incheiate cu bancile existenta unor clauze abuzive, precum perceperea unor comisioane de risc sau de administrare, trebuie sa se adreseze urgent instantelor, existand sanse imense de a castiga procesele, a declarat ieri avocat Marius Vicentiu Coltuc, reprezentantul Casei de Avocatura "Coltuc", precizand ca dintre cele aproximativ 3.000 de procese initiate in toata tara, fata de sapte banci, doar 22 au fost castigate de acestea.

"Oamenii nu trebuie sa fie descurajati de presiunile care se fac asupra lor. Procedurile sunt extrem de simple, putand fi initiate si in cazul in care banca a trecut la executarea silita a imobilului ipotecat. Toate caile trebuie parcurse, chiar daca imprumutatul a semnat contractul sau actul aditional ce contine clauzele abuzive", a precizat av. Coltuc.

In ceea ce priveste pasii de urmat, acesta a explicat ca persoana imprumutata se poate adresa instantei, iar dupa obtinerea unei sentinte definitive si irevocabile ar trebui sa se adreseze executorului judecatoresc pentru executarea silita a bancii.

In cazul in care banca a cesionat creanta si s-a ajuns in faza de executare silita, imprumutatul se poate adresa instantei pentru a contesta executarea sau a cere suspendarea acesteia.

"Daca in cazul initierii procesului pentru scoaterea din contract a clauzelor abuzive si a cererii de restituire a sumelor percepute abuziv, clientii bancilor au castigat in 90 la suta dintre litigii, situatia este putin mai sumbra in cazul executarilor", a mai spus av. Coltuc.

"Doar 10% dintre procese au fost castigate de clienti si asta doar in cazul in care aparatorii imprumutatilor au descoperit greseli ale executorilor judecatoresti. (...) Sunt insuficiente procesele derulate pana acum pentru a determina autoritatile sa ia masuri", a explicat avocatul. 

Acesta a mentionat ca, in paralel cu derularea procesului, este indicat ca imprumutatul sa-si plateasca ratele, urmand ca diferentele percepute abuziv prin diferite comisioane sa-i fie restituite la finalul procedurilor judecatoresti.

Cele 3.000 de procese au fost initiate impotriva bancilor Volksbank, BCR, OTP, Piraeus, Banca Transilvania, Bancpost si UniCredit Tiriac.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: