Moody's a retrogradat Croatia in categoria 'junk'

Data publicarii: 01-02-2013 | International

Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a retrogradat joi ratingul Croatiei in categoria investitiilor speculative (junk), citand blocarea redresarii economiei, lipsa disciplinei bugetare si vulnerabilitatea tarii la socurile externe, transmit Bloomberg si Reuters.

Ratingul obligatiunilor guvernamentale croate a fost revizuit in scadere, de la 'Baa3' la 'Ba1', in categoria 'junk', similar cu cel al Irlandei si Ungariei. Anuntul Moody's vine dupa ce in decembrie agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat ratingul Croatiei in categoria investitiilor speculative (junk). 

Moody's a imbunatatit perspectiva ratingului Croatiei de la negativa la stabila, apreciind ca este putin probabila o deteriorare suplimentara a situatiei fiscale si a datoriei tarii. 

'Capacitatea guvernului croat de a reechilibra economia prin exporturi este limitata, dar asteptata aderare a tarii la UE in iulie 2013 reprezinta o evolutie pozitiva', apreciaza agentia de evaluare financiara. 

Croatia se confrunta cu a doua recesiune in doi ani din cauza masurilor de austeritate si a reducerii investitiilor externe, pe fondul crizei din zona euro. 

Retrogradarea Croatiei vine ca urmare a nivelului ridicat al datoriei tarii, blocarea redresarii economiei, lipsa disciplinei bugetare si vulnerabilitatea tarii la socurile externe, sustine Moody's. 

Croatia a finalizat negocierile de aderare in iunie 2011 si la 9 decembrie 2011 a semnat Tratatul de Aderare. Dupa aceea, croatii au votat in favoarea aderarii la UE intr-un referendum. Pana la 1 iulie, toate statele membre ale UE ar trebui sa ratifice tratatul, urmat de aderarea Croatiei in calitate de al 28-lea membru al UE. 

Comisia Europeana va prezenta un raport privind progresele inregistrate de Croatia in martie.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: