Energia verde isi pierde din privilegii

Data publicarii: 21-02-2013 | Mediu

  • ANRE a propus, inca din 2012, reducerea numarului de certificate verzi gratuite pentru energia produsa in microhidrocentrale si panouri fotovoltaice
  • Consiliul Concurentei a semnalat in numeroase randuri ca energia regenerabila trebuie sa devina autosustenabila, pentru ca investitorii sunt rasfatati
  • Romania ofera unele dintre cele mai bune conditii din Europa acestor investitori, precum certificate verzi, garantii pentru 50% din imprumuturi, reducerea costurilor de autorizare si alte subventii

In urma numeroaselor semnale primite din partea autoritatilor, care au reclamat faptul ca producatorii de energie din surse regenerabile castiga de doua ori, o data prin vanzarea certificatelor verzi primite gratuit de la stat si a doua oara prin vanzarea energiei, dar si a consumatorilor industriali care spun ca nu mai pot suporta cresterile succesive ale preturilor, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie a anuntat ca va fi redus sprijinul pentru energia verde acordat de catre stat, in special in cazul celei produse in panouri fotovoltaice.

Desi ANRE precizeaza ca a propus Guvernului inca de anul trecut reducerea schemei de sprijin pentru energie regenerabila (proiectul a fost postat abia in noiembrie 2012), anuntul de ieri vine la mai bine de un an de cand oficiali ai Consiliului Concurentei au semnalat ca producatorii de energie regenerabila ar trebui sa se autosustina, pentru ca nu este firesc atata rasfat pentru acesti investitori. Romania ofera unele dintre cele mai bune conditii din Europa pentru investitorii in domeniul energiei eoliene, cu facilitati precum sistemul de certificate verzi, posibilitatea de a obtine garantii guvernamentale pentru 50% din valoarea imprumuturilor pe termen mediu si lung, scutirile si reducerile de taxe pentru profitul reinvestit, reducerea cu 50% a costurilor legate de permise si autorizatii si subventiile acordate de Guvern.

In ultima vreme, mai multi consumatori industriali de energie acuza cresterea rapida a pretului energiei, principala cauza fiind costurile pe care le inregistreaza ca urmare a obligativitatii de a plati energia regenerabila.

Unele state europene, precum Germania sau Bulgaria, au inceput sa adopte masuri de diminuare a impactului energiei verzi asupra pretului energiei la consumator. 

Zoltan Nagy-Bege, membru al Consiliului de Reglementare din ANRE, a precizat ieri, in cadrul unui seminar pe tema energiei regenerabile, ca "la solar si la hidro este clar supracompensare" si ca ANRE a propus Guvernului "inca de anul trecut sa reduca numarul de certificate verzi de la 3 la 2,6 pentru microhidrocentrale si de la 6 la 5 la solar". "Guvernul putea si trebuia, daca voia, sa reduca schema de sprijin. Intre timp, a aparut Legea 34 care spune ca pentru solar nu se modifica pana in 2015. Acum lucram la raportul de monitorizare, probabil va fi gata in trei saptamani, si in care vom propune Guvernului sa modifice numarul de certificate din 1 ianuarie 2014 pentru energia solara", a declarat, citat de Mediafax, Zoltan Nagy-Bege.

Unitatile de productie a energiei in panouri fotovoltaice beneficiaza in prezent de 6 certificate verzi pentru fiecare MWh de electricitate produsa.

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: