Cat taie insolventa din pretul apartamentelor noi
Data publicarii: 21-02-2013 | Finante-Banci
Dezvoltatorii cu proiecte finalizate, dar in insolventa, au fost nevoiti sa accepte profituri mai mici, pentru a putea vinde. Iar unul dintre cei mai cunoscuti cumparatori de apartamente din proiectele aflate in insolventa este chiar guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Nu intotdeauna insolventa proiectelor de locuinte are efecte benefice pentru cumparatori. Sunt sute de bucuresteni care au platit integral sau doar un avans pentru un apartament in Planorama, si care nici astazi nu s-au mutat. In colectia de tepe imobiliare putem inlcude si proiectele Blue Tower, Vitan Platinum Tower, Laguna Residence sau Terra Residence din Capitala. Nici orasele din provincie nu duc lipsa de cumparatori tepuiti: proiectul Bey-City din Galat sau Tower Park din Cluj-Napoca. Imposibilitatea acestor proiecte de a se reorganiza ii va lasa pe cumparatori fara avansurile platie si fara case.
In acelasi album imobiliar post-criza sunt proiectele rezidentiale finalizate si in insolventa, dar cu apartamente ce au fost scoase la vanzare. Dezvoltatorii care au tinut cu dintii de pret, chiar daca efectele crizei erau vizibile de mult pe piata imobiliara, au fost obligati de insolventa sa-si reduca din profituri pentru a putea strange bani pentru rate. Adica sa reduca preturile. Asta s-a intamplat si in cazul proiectelor Asmita Gardens, Ibiza Sol si Alia Apartments, care ofereau pietei apartamente scumpe intr-o perioada in care cumparatorii nu-si mai permiteau.
Cu cat au fost reduse preturile?
Despre preturile din proiectul Alia Apartments, intrat in insolventa la inceputul anului trecut, se stia ca variaza intre 2.000 si 2.500 de euro/mp, iar un penthouse costa doua milioane de euro. Acum, apartamntele au preturi de vanzare care nu depasesc 1.300 de euro, fara TVA, ceea ce inseamna o reducere cuprinsa intre 35 si 48%. Cel mai ieftin apartament, unul cu doua camere, are o suprafata construita de 103 mp si una utila de 63 mp si costa 133.000 de euro, la care se adauga TVA. Preturile la apartamentele de trei camere variaza intre 165.000 m euro, fara TVA pentru unul cu o suprafata construita de 128 mp, la 246.000 de euro, fara TVA, pentru unul cu o suprafata construita de 190 mp. Un apartament cu patru camere, cu o suprafata construita de 230 mp si una utila de 123 mp costa 300.000 de euro, fara TVA.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri