Topul celor mai mari banci pe 2012

Data publicarii: 27-02-2013 | Finante-Banci

 Banca Transilvania, cea mai mare institutie de credit cu capital privat majoritar local, s-a mentinut in 2012, pentru al doilea an la rand, pe pozitia a treia in clasamentul activelor bilantiere din sistem, inaintea bancii de stat CEC Bank; UniCredit a reusit sa prinda top 5 devansand Raiffeisen, iar ING a urcat pana pe locul 8 in timp ce grecii de la Alpha si Bancpost au continuat sa alunece, scrie Ziarul Financiar

Pe o piata a creditului cuprinsa de letargie, bancile care anul trecut au vandut mai multe credite noi decat sumele rambursate de clienti din imprumuturile vechi au putut sa iasa cu usurinta din rand, inregistrand cresteri vizibile la nivelul cotelor de piata dupa active.

  La nivelul top 10 pe 2012 trei banci au reusit sa castige cate o jumatate de punct procentual - Banca Transilvania, UniCredit si ING, iar cota CEC a urcat cu 0,4 puncte. Restul jucatorilor si-au ero-dat pozitiile, situatia generala de pe piata mar-cata de prabusirea cererii de credite fiind dublata in majoritatea cazurilor (cu exceptia Raiffeisen) de probleme interne ale bancilor in cauza.

  BCR nu-si poate pierde prea curand prima pozitie, insa cota sa de piata a alunecat din nou sub pragul de 20% dupa zvacnirile din 2010 si 2011 care este posibil sa fi avut un cost prea mare din punct de vedere al calitatii creditelor vandute. Chiar daca are cele mai mari active, sanatatea acestora constituie o mare problema, avand in vedere ca mai mult de un sfert din credite sunt neperformante. Pierderile de peste 1 mld. lei inregistrate pe 2012 vorbesc de la sine, costul riscului macinand profitul operational.

BRD s-a apropiat de pragul de 13%, in patru ani de criza pierzand circa un punct procentual la nivelul cotei de piata. Initial 2012 ar fi trebuit sa fie anul stoparii procesului de erodare din 2010 - 2011 si al adoptarii unei atitudini mai ofensive pe piata, insa situatia s-a complicat in mod neasteptat, banca incheind anul trecut cu pierderi de 332 mil. lei dupa ce in primii ani de criza fusese cea mai profitabila.

Integral in Ziarul Financiar

Sursa foto: ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: