Companiile care nu-i pot despagubi pe romani in caz de calamitate
Data publicarii: 01-03-2013 | Finante-Banci
Piata de asigurari este indisolubil legata de reasigurare. Asa functioneaza lucrurile in economiile puternice si cu traditie in asigurari. Asa ar trebui sa functioneze lucrurile si in piata locala. Cu atat mai mult cu cat Romania este una dintre tarile cu o expunere majora la riscurile de catastrofe naturale, cum ar fi cutremurul sau inundatiile.
Reasigurarea reprezinta, in esenta, plasa de protectie a asiguratorului. Cu alte cuvinte, ofera acestuia acoperire pentru riscurile pe care le-a preluat de la clienti. Nivelul minim obligatoriu este de de 30%-40% prime cedate in reasigurare. La noi, liderul pietei asigurarilor de incendiu si alte calamitati naturale, Astra Asigurari, abia ajunge la 7%. Cel mai putin reasigurate sunt tocmai firmele abonate la contracte cu statul.
Asiguratorii sunt, prin natura businessului lor, vanzatori de promisiuni. In schimbul banilor platiti de clienti, ei preiau anumite riscuri la care sunt expusi acestia, promitand ca le vor acorda despagubiri daca vor fi afectati de producerea unui eveniment acoperit prin contractul de asigurare. Pentru client, gradul de reasigurare a companiei careia i-a incredintat un risc este cea mai importanta garantie ca isi va primi banii, in situatia in care acel risc se produce. Pentru asigurator, reasigurarea reprezinta singura garantie ca nu va iesi din piata, in cazul producerii unor pagube ce ii depasesc puterea de acoperire financiara. Riscul devine, astfel, "un activ” costisitor pentru asigurator, daca se realizeaza o acoperire corecta si adecvata prin reasigurare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri