Institutiile financiare platesc pentru creditul cu buletinul

Data publicarii: 04-03-2013 | Finante-Banci

Pierderile-record inregistrate de banci in 2012 sunt consecintele anilor de dinainte de criza, cand oricine putea lua un credit, potrivit opiniei specialistilor. Conform acestora, exista o posibilitate foarte mica cu privire la capacitatea institutiilor bancare de a-si recupera banii din creditele restante. Primele doua banci din Romania, din punctul de vedere al expunerii pe piata, BCR si BRD, au raportat pierderi pentru anul 2012 de 280 milioane de euro si, respectiv, 332 milioane lei.

 Analistul financiar Ionel Blanculescu este de parere ca pierderile-record suferite de marile banci din Romania nu reprezinta altceva decat "pretul” platit de acestea pentru anii in care au oferit credite fara sa tina cont de consecinte. "Aceste banci platesc pretul inconstientei anilor de boom din Romania. Mai mult, platesc si costul blocarii de acum din economia romaneasca. Toate acestea au dus la nevoia de a avea provizioane din ce in ce mai mari. Tot ce se intampla acum este practic achitarea notei de plata. Totodata, nu cred ca exista o posibilitate reala ca bancile sa isi recupereze aceste pierderi. Ca exemplu, rata de recuperare a creantelor este acum in jur de 20%. Astfel, eu cred ca o recuperare a 20% din pierderi este varianta optimista, 10% e o varianta rationala si 5% cred eu ca este cea pesimist/realista. Cu privire la posibilitatea de a creste comisioanele cu scopul de a recupera o parte din pierderi, eu nu cred ca se va intampla. Acestea au tot fost majorate in cursul anului trecut si e clar ca, daca maresti pretul, scade cererea”, a declarat Blanculescu.

 BCR, pierderi de 280 milioane de euro

 Pierderea neta a grupului BCR s-a ridicat anul trecut la 1,2 miliarde de lei, in contextul cresterii cu peste 68% a costurilor cu provizioanele, pana la 3,6 miliarde de lei. Rezultatul operational a fost in 2012 de 2,35 miliarde de lei, in scadere cu 3,3% fata de anul 2011. Potrivit BCR, reducerea a fost cauzata in primul rand de cererea slaba de credite de consum, iar in al doilea rand de  nivelul redus al creditelor de investitii si de capital de lucru pentru companii. BCR va renunta in urmatoarele 12-18 luni la 1.600 de salariati, adica 17,5% din totalul angajatilor, a anuntat chiar Tomas Spurny, presedintele bancii. Domnia sa a explicat ca vor fi inchise peste 60 de sucursale neprofitabile, iar numarul salariatilor se va reduce de la 9.100 la 7.500.

Integral in Puterea.ro