SE TOPESTE SIDERURGIA. Otelariile dispar, dupa modelul petrochimiei
Data publicarii: 05-03-2013 | Economie
Situatia siderurgiei din Romania devine ingrijoratoare. Odata cu plecarea gigantului rus Mechel, tot mai multe societati din domeniu se declara nemultumite fie de preturile la energie, fie de costurile ridicate generate de obligativitatea achizitiei de certificate verzi. Potrivit expertilor, posibilitatea ca un alt investitor sa ia calea Mechel in cursul acestui an este considerabila, iar daca acest lucru se va intampla, vor exista efecte devastatoare atat asupra sectorului industrial, cat si asupra economiei per total.
Mechel nu va fi singurul mare investitor din zona metalurgiei care va parasi Romania in 2013, sustine analistul financiar Ionel Blanculescu, acesta preconizand criza din zona metalurgiei inca din octombrie anul trecut. Potrivit acestuia, nu plecarea investitorilor reprezinta principala problema, ci pierderea activitatii comerciale a Romaniei. "Cu certitudine, vom mai pierde in cursul anului alti giganti din metalurgie. Problema nu e totusi ca pierdem investitorii, e ca pierdem activitatea. Eu am fost primul care a anuntat acest lucru, inca din octombrie 2012. Vom asista la relocarea activitatilor industriale in alte zone, mult mai prietenoase si prielnice, cum ar fi Turcia si Ucraina, insa chiar si SUA unde, datorita exploatarii gazelor de sist, pretul gazelor naturale se situeaza la 25% din cel existent in Romania. Si, in final, vom asista cu totii la cresterea somajului in Romania, atat direct, la nivelul sectorului industrial, cat si indirect, pe orizontala economiei. Practic, efectul pervers al plecarii companiilor nu este altul decat relocarea activitatii”, a declarat Blanculescu pentru PUTEREA.
Parvan(AOAR): Aceasta industrie se apropie de zero
Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), considera ca exista sanse foarte mari ca siderurgia din tara noasta sa urmeze acelasi drum cu cel al petrochimiei. "Romania are sapte mari producatori de otel. Dupa inchiderea combinatului siderurgic Campia Turzii, care nu cred ca se mai redeschide, am ramas cu sase. In cazul Targoviste si Otelu Rosu, nu se stie care si cum se va redeschide. Sanse mai mari sunt pentru Otelu Rosu, care are cateva avantaje cu privire la infrastructura. Oricum, metalurgia romaneasca a fost amenintata constant inca din anii '90. Noi, de la o tara care exporta otel beton, am devenit importatori. Datele sunt clare: de la 14 milioade de tone de otel productie in '89, la 7 milioane de tone in '90 si 2-2,5 milioane in prezent. Siderurgia se apropie de soarta petrochimiei romanesti, adica aproape de zero”, ne-a declarat Cristian Parvan.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri