Cine plateste pierderile uriase ale bancilor

Data publicarii: 05-03-2013 | Finante-Banci

"Prin 2008, si cainii ar fi luat credite daca aveau buletin", spunea seful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza. Dupa cinci ani, bancherii se vad ingropati in pierderi uriase, iar efectele se transmit in intreaga economie.

Vestile rele din sistemul bancar vin in lant. Trei ani de pierdere consecutiva semnaleaza o problema grava pentru orice piata. Ca si cand imposibilitatea redresarii afacerilor o perioada atat de indelungata nu ar fi fost suficienta, pierderile au atins, in 2012, si un nivel record - 2,1 mld. lei, de trei ori mai mare decat in 2011, iar rentabilitatea capitalului este negativa.

Situatia devine si mai serioasa in conditiile in care grosul pierderilor (aproape trei sferturi din pierderea agregata) provine de la cei mai mari jucatori - BCR si BRD, bancile-etalon ale pietei locale, care reusisera sa se mentina pana acum pe profit. BCR a raportat, in premiera de la inceputul crizei, pierderi de 1,2 miliarde de lei, iar BRD un rezultat negativ de 332 mil. lei. Ambele banci au fost nevoite sa constituie provizioane uriase pentru creditele neperformante, dar si pentru fraudele constatate la acordarea de imprumuturi, si sa reevalueze garantii. Seria pierderilor anuntate in sistem este abia la inceput, mai multe banci urmand sa faca publice rezultate negative in lunile urmatoare: Volksbank, dar si majoritatea bancilor grecesti.  Pierderi pe care rezultatele pozitive de la banci precum Transilvania, Raiffeisen sau  Unicredit nu le vor putea compensa.

Integral in Capital.ro