Plata facturilor la automat vs la ghiseu

Data publicarii: 06-03-2013 | Finante-Banci

Dincolo de sarcina financiara pe care o presupune, plata facturilor poate fi de multe ori dezagreabila, chiar si din punct de vedere al efortului fizic. De aceea, multi dintre noi prefera sa rezolve aceasta chestiune prin intermediul bancilor care au incheiat parteneriate cu companii de utilitati, de telefonie sau cablu, cu societati de asigurari sau chiar cu alte institutii financiare bancare sau nebancare.

La randul sau insa, si bankingul la ghiseu se reinventeaza, iar bancile incep sa inlocuiasca treptat casieriile clasice cu masini multifunctionale, realizand astfel o reducere de costuri considerabila. Romanii nu sunt insa usor de convins, de aceea o trecere in revista a caracteristicilor celor doua modalitati de plata poate oferi o imagine a avantajelor si a dezavantajelor pe care le implica.

Avantaje

 De la pionierul in domeniu, ING Bank, care a introdus in 2004, pentru prima data in Romania, conceptul de self banking, astazi tot mai multe banci (BCR, BRD, UniCredit Țiriac Bank, Bancpost) au instalat in interiorul unitatilor masini multifunctionale care inlocuiesc casieriile clasice.

 Nu presupune niciun fel de comision suplimentar. Toate comisioanele practicate de banca in vederea decontarii sunt suportate integral de catre compania beneficiara a platii.

 Se poate efectua atat de catre clientii bancii, cat si de non-clienti, prin simpla scanare a codului de bare de pe factura.

 Se realizeaza fie prin depunere de numerar, fie prin intermediul cardului.

Dezavantaje

 Principalul dezavantaj intervine in cazul platii prin depunere de numerar, pentru ca nu toate bancile au automate care dau rest. Ca atare, daca nu aveti suma potrivita, va trebui sa stati din nou la coada la casieria bancii (de exemplu BRD, Bancpost) pentru a va preschimba banii. Pontul nostru: BNA-ul (Multifunctional Non Stop Banking) de la UniCredit Țiriac Bank restituie banii daca suma depusa in numerar este mai mare decat cea specificata pe factura.

 Unele banci - precum BRD - limiteaza plata prin card a facturilor.

Cu un "plastic” emis de alta banca nu puteti face plata.

Integral pe InComeMagazine.ro