Bruxellesul cere un calendar pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen
Data publicarii: 06-03-2013 | Actualitate
Comisia Europeana cere "o perspectiva clara si un calendar" pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, scrie miercuri publicatia germana Die Welt, citand un purtator de cuvant al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.
Nu a fost o mostra de diplomatie rafinata, insa mesajul a fost clar: cu cateva zile inaintea reuniunii de joi a ministrilor de interne si ai justitiei din Uniunea Europeana, ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich (CSU) a anuntat, in Der Spiegel, ca va bloca deocamdata aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, noteaza Die Welt.
Un purtator de cuvant al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a criticat insa, pentru Die Welt, faptul ca ministrul Friedrich nu a prezentat nicio perspectiva pentru cele doua tari. Comisia urmareste problema si incurajeaza toate partile sa colaboreze pentru gasirea unei solutii.
"O perspectiva clara si un calendar pentru ambele state membre ar trebui sa aiba prioritate", sustine Comisia.
Primirea in zona Schengen, programata initial pentru 2011, se amana insa: ministrii de interne din mai multe state, printre care Germania, cerusera Comisiei Europene intarirea controlului frontierelor. De-abia dupa ce Romania si Bulgaria vor avansa hotarat in combatarea coruptiei, poate fi avuta in vedere o deschidere. Deocamdata insa, se considera, de pilda, ca se poate obtine prea usor o viza pe piata neagra.
"Imi fac griji in legatura cu situatia statului de drept in Romania", a declarat Manfred Weber (CSU), vicepresedinte al grupului PPE din Parlamentul European. Weber si-a exprimat intelegerea fata de pozitia lui Friedrich, pentru ca "Romania ramane statul in criza din Balcani". Guvernul de la Bucuresti trebuie sa prezinte progrese evidente, "altfel, pozitia Germaniei nu se va modifica".
Aprobare pentru vetoul anuntat de ministrul Friedrich vine si din partea Partidului Liber-Democat /FDP/, partener la guvernare al CDU/CSU: "O aderare a Romaniei si Bulgariei nu se afla deocamdata in discutie, pentru ca apartenenta la Spatiul Schengen este legata de anumite cerinte", a declarat secretarul general Patrick Doring.
"O justitie independenta nu este garantata in niciunul din cele doua state. In plus, exista insa probleme prea mari cu lupta impotriva coruptiei", a completat purtatorul de cuvant pentru afaceri interne al grupului FDP din Bundestag, Hartfrid Wolff.
Pozitia lui Friedrich este sprijinita si de presedintele comisiei pentru afaceri interne din Bundestag, Wolfgang Bosbach (CDU). Ca si Friedrich, el a avertizat in ce priveste numarul in crestere al imigrantilor saraci: "Am vazut deja ce consecinte are ridicarea obligativitatii vizelor pentru Serbia si Macedonia si ne temem de efecte similare daca vor fi ridicate controalele la frontierele cu Romania si Bulgaria".
Refuzul guvernului federal intervine in contextul discutiei privind imigrantii saraci din Europa de Est. Numarul imigrantilor din Serbia si Macedonia a crescut puternic anul trecut, dupa eliminarea obligativitatii vizelor. Niciuna dintre cererile de azil nu a primit, desigur, raspuns pozitiv in 2012.
Recent, primarii germani au avertizat in legatura cu consecintele unei imigratii crescute in 2014, cand romani si bulgarii vor putea trai si munci oriunde in UE.
"Este vorba despre o provocare populista de panica", explica insa Franziska Keller, purtator de cuvant pe probleme de migratie al Verzilor in Parlamentul European, precizand ca "2014 aduce oricum libertatea de circulatie pentru romani si bulgari".
La randul sau, Michael Hartmann, purtator de cuvant pentru afaceri interne al grupului parlamentar SPD din Bundestag, ii reproseaza ministrului Friedrich polemica de campanie: "Trebuie sa intram, in cele din urma, intr-un dialog tintit cu Romania si Bulgaria. Din acesta face parte si presiunea, dar nu si retorica la care recurge dreapta", afirma social-democratul german, citat in Die Welt.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial