Ce face Banca Transilvania, singura banca romaneasca cu sucursale in Cipru

Data publicarii: 18-03-2013 | Finante-Banci

Banca Transilvania, singura institutie romaneasca de credit cu doua sucursale deschise in Cipru si-a anuntat clientii ca a sistat toate transferurile de bani din conturile deschise in tara mediteraneeana.

"Avand in vedere recenta decizie luata de Eurogroup, transferurile din conturi deschise la Banca Transilvania - Sucursala Cipru catre alte tari (inclusiv catre alte conturi deschise in Banca Transilvania) sunt temporar suspendate" informeaza banca.

Contractati de ECONOMICA.NET, oficialii din Cipru au Bancii Transilvania au declarat ca nu si-a retras inca nimeni banii, cu mentiunea ca astazi este sarbatoare in Cipru, deci zi nebancara.

"In Cipru este astazi zi libera, nu se lucreaza. Nu si-a retras nimeni banii inca, dar toata lumea este ingrijorata, asteptam sa vedem ce se intampla" au spus oficialii bancii, care au refuzat sa comunice care este volumul depozitelor atrase in Cipru.

Banca Transilvania are doua sucursale deschise in Cipru, la Nicosia si Limasol. Banca a deschis prima sucursala in 2007, si pe a doua in 2010. Motivul intrarii pe piata cipriota a fost existenta unei comunitati romanesti insemnate in zona. Amintim ca Bank Of Cyprus detine aproape 10% din capitalul Bancii Transilvania.

Guvernul cipriot intentioneaza sa impuna o taxa de 6,75% aferenta depozitelor de pana la 100.000 de euro deschise in bancile cipriote si de 10% pe ce depaseste acest nivel, in urma unui acord cu Comisia Europeana. Deponentii vor primi in schimb actiuni la banci. Statul cipriot, care risca falimentul, va primi un imprumut de 10 miliarde de euro in schimbul acestui acord.

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: