Cipru: Van Rompuy cere o solutie cat mai repede cu putinta

Data publicarii: 21-03-2013 | International

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, s-a declarat miercuri ingrijorat de situatia din Cipru si a cerut gasirea unei solutii 'cat mai repede cu putinta', dupa ce parlamentul de la Nicosia a respins, marti, planul de salvare financiara a Ciprului, care prevederea si un impozit exceptional pe depozitele bancare, potrivit AFP si EFE.

'Situatia actuala, foarte incerta, este ingrijoratoare si trebuie sa fie solutionata cat mai repede cu putinta', a declarat Van Rompuy, in prima sa interventie despre criza care a izbucnit in legatura cu planul de salvare. 'Timpul preseaza, este o chestiune de saptamani', a subliniat oficialul european. 

Uniunea Europeana ramane 'deschisa altor solutii' si este gata sa manifeste solidaritate printr-un imprumut de 10 miliarde de euro, 'adica peste 50% din PIB-ul Ciprului', a mai afirmat Van Rompuy, in Parlamentul European. 

Scopul acestui plan de salvare era de 'a garanta viabilitatea sistemului bancar cipriot pe termen lung', a precizat Herman Van Rompuy, care a adaugat ca situatia sectorului financiar cipriot este deosebita 'prin marime si structura'. 'In Europa, economiile de pana la 100.000 de euro sunt garantate', a mai spus oficialul european, potrivit caruia modelul economic cipriot este 'nesustenabil'. 

Comisarul european pentru relatii interinstitutionale si administratie, Maros Sefcovic, a sustinut in fata europarlamentarilor rolul comisarului european pentru afaceri economice si monetare si euro, Olli Rehn, in Eurogrup, care a decis termenii salvarii Ciprului, program respins de parlamentul de la Nicosia. 

Sefcovic a semnalat ca, inca din luna noiembrie 2011, Olli Rehn i-a cerut guvernului cipriot anterior sa accepte ajutorul troicii, insa autoritatile l-au respins. Comisia Europeana a propus mai tarziu alt program de ajutorare, 'insa atunci a trebuit sa fie asteptat noul guvern cipriot', a adaugat el. 

Reprezentantul executivului comunitar la dezbatere a considerat ca 'se poate gasi o solutie, insa este necesara cooperarea deplina a autoritatilor cipriote'. 'Alternativa ar fi falimentul tarii si pierderi financiare ale cetatenilor', a avertizat vicepresedintele CE. 

Grupurile mari din Parlamentul European, inclusiv Grupul Partidului Popular European (PPE) si Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D), au criticat in fata reprezentantilor Consiliului si Comisiei planul de salvare propus de Eurogrup pentru Cipru. 

'Este de neconceput sa li se spuna oamenilor ca li se protejeaza economiile si apoi sa se vrea sa li se impuna' o taxa, a spus liderul S&D, Hannes Swoboda. Potrivit acestuia, oamenii vor pleca din Europa pentru ca aici se aplica masuri despre care inainte li se promisese ca nu vor fi luate niciodata. 

Reprezentantul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) a spus, la randul sau, ca 'marii investitori, actionarii si administratorii bancilor sunt cei care ar trebui sa plateasca factura, nu detinatorii de mici economii'.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: