Moody's a retrogradat ratingul Egiptului la 'Caa1', cu perspectiva negativa

Data publicarii: 22-03-2013 | International

Moody's Investors Service a revizuit in scadere ratingul obligatiunilor guvernamentale ale Egiptului, de la 'B3' la 'Caa1', concluzionand astfel revizuirea ratingului initiata in 12 februarie, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Perspectiva atribuita ratingului este negativa, ceea ce inseamna ca ar putea fi retrogradat din nou calificativul atribuit Egiptului. 

Moody's a explicat ca retrogradarea Egiptului vine ca urmare a turbulentelor politice care au afectat semnificativ economia tarii, a deteriorarii serviciului de plati externe, a sporirii vulnerabilitatilor economice si politice si a cresterii riscului de intrare in incapacitate de plata. 

De asemenea agentia este ingrijorata de lipsa predictabilitatii politicilor economice si fiscale si a temerilor privind incapacitatea guvernului de a asigura sprijin financiar de la FMI. 

Moody's avertizeaza ca ratingul Egiptului ar putea fi retrogradat in cazul instabilitatii in sistemul bancar si a cresterii costurilor de finantare. 

Agentia ar putea revizui in crestere calificativul Egiptului daca se va implementa cu succes un program de reforma economica si fiscala sprijinit de FMI, prin care se vor atenua considerabil presiunile asupra finantelor guvernului si vor sprijini serviciul de plati externe. De asemenea, Moody's va tine cont de imbunatatirea stabilitatii politice si a incetarii turbulentelor politice. 

Cu o economie slabita dupa doi ani de tensiuni politice, Egiptul este presat sa reduca subventiile responsabile pentru un sfert din cheltuielile statului. Cea mai mare parte a acestor subventii sunt pentru combustibili, mai degraba decat pentru alimente, iar guvernul egiptean a anuntat deja ca, incepand din luna iulie, va introduce cartele electronice pentru combustibilii subventionati. 

Reducerea cheltuielilor este o conditie vitala pentru ca guvernul de la Cairo sa obtina un imprumut de 4,8 miliarde de dolari de la FMI si a evita o criza a balantei de plati. 

In luna noiembrie a anului trecut, autoritatile de la Cairo au ajuns la un acord preliminar cu FMI pentru un imprumut de 4,78 miliarde de dolari, insa ratificarea acordului a fost suspendata din cauza instabilitatii politice interne. 

Economia egipteana trece printr-o perioada de criza de la caderea lui Hosni Mubarak, la inceputul lui 2011, instabilitatea politica ducand la o scadere a veniturilor din turism si a investitiilor straine.

Sursa: AGERPRES