Telefonul mobil, e-mailul si ceasurile desteptatoare afecteaza grav sanatatea

Data publicarii: Astazi, 27-10-2006
Tehnologia moderna mai mult da batai de cap omenirii, aflam din Evenimentul Zilei. Daca barbatii sunt mai afectati de telefoanele mobile, femeile sunt stresate de e-mailuri. Ambele sexe au insa de suferit din cauza ceasurilor desteptatoare. Un studiu realizat de cercetatorii de la Reproductive Research Centre din Ohio (SUA) a aratat ca barbatii care utilizeaza telefonul mobil mai mult de patru ore zilnic au cel mai mic numar de spermatozoizi, 50 de milioane pe mililitru, fata de 86 de milioane pe mililitru la cei care nu folosesc prea mult telefonul mobil. Studiul a fost realizat in India, unde telefoanele mobile nu sunt atat de raspandite printre toate categoriile sociale.

Posta electronica si sforaitul sotului, stresul femeilor

O alta cercetare, realizata de data aceasta de oamenii de stiinta britanici, a scos la iveala ca femeile isi incep ziua mai stresate decat barbatii.

Pe langa faptul ca au atat de multe lucruri de facut dimineata (pregatirea micului dejun, a copiilor, menajul, machiajul), mai nou, trebuie sa-si verifice si posta electronica. In plus, ele nu dorm tot atat de bine ca si partenerii lor.

Doar 9% dintre femeile participante la studiu au declarat ca se odihnesc bine in fiecare noapte, fata de 15% dintre barbati. Aproximativ 30a dintre femei spun ca au probleme cu somnul din cauza ca partenerul lor sforaie, in timp ce numai 13% dintre barbati afirma asta.

Desteptatorul creste adrenalina si tensiunea arteriala

Japonezii au facut si ei un studiu, incercand sa impace de data aceasta ambele sexe: atat femeile, cat si barbatii incep ziua prost din cauza ceasurilor desteptatoare care afecteaza sanatatea.

Sunetul lung si strident al acestora creste nivelul de stres si, mai mult, poate afecta inima, arata expertii de la National Institute of Industrial Health din Japonia.

"Organismul este vulnerabil in primele ore ale diminetii, iar soneria unui ceas desteptator poate exacerba aceasta slabiciune", spune profesorul Chris Idzikowski de la Edinburgh Sleep Centre.

In ultima parte a noptii, fiziologia generala a organismului este neregulata, au loc fluctuatii mari de tensiune arteriala, de ritm cardiac si de respiratie.

Sunetul brusc al ceasurilor desteptatoare creste nivelul de adrenalina, ridica nivelul de stres si poate provoca aparitia hipertensiunii arteriale si chiar depresie daca starea de stres persista luni la rand. Senzatia care apare este similara mahmurelii, iar abilitatea de a gandi poate fi puternic afectata.

Evenimentul Zilei