Start dezastruos al pietei de autoturisme noi in 2013

Data publicarii: 02-04-2013 | Auto

De mai bine de cinci ani cuvantul de ordine al majoritatii comerciantilor de autoturisme noi din Romania este DECLIN. Dupa ce, in 2007, piata auto atingea un record, 312.589 de unitati, un an mai tarziu inmatricularile de autoturisme scadeau usor, pana la 285.506 unitati. Era doar inceputul dezastrului. Anul 2009 a fost primul in care semnalele de alarma anterioare deveneau adevarate urlete de sirena: doar 116.012 unitati inmatriculate. De atunci, an de an, declinul a continuat, mai mult sau mai putin puternic, in functie de evolutia crizei economice si, mai grav, de deciziile gresite ale guvernelor care s-au succedat la conducerea tarii in privinta taxarii.

Conform Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), anul trecut au fost inmatriculate doar 66.436 de autoturisme, numar foarte apropiat- de cel din anul 2000, cand rezultatul de 66.000 de unitati era considerat de APIA cel mai slab de la inceputurile inregistrarii in statistici a vanzarilor de vehicule (1996).

Stagnare, in cel mai fericit caz

Anul 2013 a inceput cu doua luni, ianuarie si februarie, in care numarul de autoturisme inmatriculate a scazut 12,73% fata de perioada similara din anul anterior. Cele doar 9.063 de unitati inregistrate in statistica DRPCIV anunta inca un an in care cuvintele unor comercianti care spuneau, inca din 2010, ca "mai jos de atat nu se poate" vor fi in cel mai bun caz subiect de glume nesarate. Cu toate acestea, exista inca in industrie optimisti care considera ca noul timbru de mediu, coroborat cu potentialul demaraj al programului "Rabla" ar putea da un impuls pietei catre o crestere de pana la 5%. Deocamdata, cifrele aferente primelor doua luni arata cu totul altceva, iar o prognoza realista indica cel mult o stagnare a vanzarilor la nivelul anului trecut.

Integral in Capital.ro