Romania trebuie sa plateasca 38,5 milioane euro catre UE, joi
Data publicarii: 04-04-2013 | Finante-Banci
Romania trebuie sa plateasca, joi, 38,5 milioane euro catre Uniunea Europeana (UE), reprezentand plati de dobanzi si comisioane, din imprumutul stand-by luat de Romania in 2009, potrivit datelor furnizate de Guvernul Romaniei.
Romania trebuie sa efectueze plati in valoare totala de peste 1,164 miliarde euro in acest an catre Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), in primele trei luni de la inceputul anului din aceasta suma fiind platite 188,6 milioane euro.
Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Varful de plata in cadrul acestui pachet este in anul 2015 cand tara trebuie sa efectueze plati totale de 1,826 miliarde de euro.
Urmatoarele plati urmeaza sa fie efectuate in luna mai si se ridica la 201,4 milioane euro.
In 10 mai, Romania va efectua plati de 33,8 milioane euro catre Uniunea Europeana. 165,6 milioane euro este suma pe care Romania va trebui sa o ramburseze catre Fondul Monetar International in data de 23 mai 2013 urmand ca, in iunie, tara sa mai achite inca 122,1 milioane euro catre Fondul Monetar. In 23 august 2013 tot catre Fond, Romania va mai efectua o plata in valoare de 164,4 milioane euro.
In septembrie Romania are de facut trei plati catre institutiile financiare internationale in valoare totala de 157,3 milioane euro. Prima plata urmeaza a fi facuta in prima zi a lunii, respectiv 8,3 milioane euro catre BIRD, pe 22 septembrie catre UE in valoare de 26,9 milioane euro, iar in ziua de 23 din aceeasi luna 122,1 milioane euro catre FMI.
In cea de-a patra zi a lunii octombrie Romania va trebui sa plateasca catre UE 4,7 milioane euro.
In noiembrie, tara trebuie sa plateasca 164,9 milioane euro, prima plata din luna respectiva urmand a fi facuta catre BIRD, respectiv 2 milioane euro, iar cealalta (23.11.2013) catre FMI, respectiv 162,9 milioane euro.
In ultima luna din an Romania urmeaza sa faca o singura plata de 122,3 milioane euro catre FMI pe 23.12.2013.
In anul 2009, Romania a luat un imprumut stand-by pe 24 de luni, in valoare de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.
Din acest aranjament cu FMI s-au tras 7 din cele 8 transe prevazute, insumand 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). In ceea ce priveste cea de-a 8-a transa, aceasta a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, ca fiind de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasa.
In sedinta din 25 martie 2011, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat incetarea mai devreme a acordului precedent si incheierea unui nou aranjament stand-by cu Romania, de tip preventiv, pentru o perioada de 24 luni, in suma de 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro), reprezentand 300% din cota Romaniei la FMI. Data intrarii in vigoare a acestui aranjament este 31 martie 2011. La 28 septembrie 2012, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a analizat rezultatele celei de-a sasea evaluari privind indeplinirea criteriilor de performanta asumate de Romania in cadrul ultimului aranjament, punand la dispozitia tarii noastre a saptea transa, in valoare de 430 milioane DST. Autoritatile romane au informat FMI ca nu intentioneaza sa efectueze nici aceasta tragere.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial