Prima Casa: Dobanzi mai mici la imprumuturile in lei
Data publicarii: 04-04-2013 | Finante-Banci
In urma actualizarii dobanzilor cu noua valoare a indicelui Robor, creditele Prima Casa in lei sunt mai ieftine cu aproape un procent, de la inceputul lunii aprilie.
Creditul Prima Casa in lei a devenit acum putin mai accesibil romanilor, dupa ce indicele Robor la 3 luni a coborat sub 6 procente, la cele mai mici valori din ultimele 8 luni.
Daca la inceputul anului Robor la 3 luni avea valori de peste 6%, in prezent cotatiile se apropie tot mai mult de 5 procente, fiind situate la 5.2%. Reducerea indicelui a permis bancilor sa ieftineasca creditul Prima Casa in lei cu aceeasi valoare.
Diferenta dintre costul unui credit Prima Casa in lei si unul in euro ramane in continuare semnificativa, de 3 procente. Acest lucru se datoreaza diferentei dintre cei doi indici folositi de banci la calcularea dobanzilor, respectiv Euribor la 3 luni si Robor la 3 luni.
Chiar daca in ultimele 3 luni Euribor la 3 luni a inregistrat o crestere usoara, insesizabila insa pentru clientii care au credite Prima Casa sau alte credite in euro, el se situeaza in continuare aproape de minimele istorice, la 0.21%.
Dobanzi DAE de la 7.6% pentru Prima Casa in lei
Cel mai ieftin credit in lei acordat prin programul Prima Casa este cel oferit de CEC Bank. Dobanda la acest credit este de 7.13%, si este formata din marja bancii de 1.9% la care se adauga indicele Robor 3M.
Rata lunara pentru un credit de 200.000 lei pe 30 de ani este de 1348 lei, iar dobanda DAE de 7.63%. Valoarea totala platita de client pe parcursul celor 30 de ani ajunge la 495.346 lei, cu aproape 300.000 lei mai mult decat suma imprumutata initial.
Creditul Prima Casa in lei oferit de Banca Transilvania are o dobanda de 5.2%. Marja bancii in acest caz este zero, dobanda fiind egala cu indicele Robor la 3 luni. Pe langa dobanda, clientii platesc un comision lunar de administrare care are valoarea de 0.17%, aplicat la soldul creditului. Dobanda DAE pentru creditul oferit de Banca Transilvania ajunge la 7.75%.
La Raiffeisen Bank si BCR, clientii care isi vireaza salariul printr-un cont curent deschis la cele doua banci beneficiaza de reduceri de dobanda, de 0.2% fata de varianta standard.
Dobanda pentru clientii care isi vireaza salariul prin Raiffeisen Bank este de 2.2% plus Robor la 3 luni, iar la BCR de 2.3% plus Robor la 3 luni. Bancile nu mai percep alte comisioane in afara celui anual datorat Fondului de Garantare, in valoare de 0.49% aplicat la jumatatea din valoarea imprumutului.
Castigul adus de scaderea dobanzilor la lei, poate sa depaseasca 100 lei in cazul unui credit de 200.000 lei acordat pe o perioada de 30 de ani.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial