Directorul FMI: situatia economiei mondiale s-a imbunatatit dar raman riscuri

Data publicarii: 08-04-2013 | International

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a declarat duminica in China ca desi o "parte substantiala" a economiei mondiale este in prezent intr-o stare mai buna decat in urma cu un an, persista in continuare unele riscuri, transmite Bloomberg.

"Cresterea continua sa se consolideze si sa se extinda in randul economiilor emergente si in curs de dezvoltare iar revenirea incepe sa se accelereze in SUA", a declarat Lagarde cu ocazia Forumului de la Boao, China. 

In acest sens, Lagarde a apreciat ca masurile recente de stimulare adoptate de Banca centrala a Japoniei sunt binevenite pentru sustinerea cresterii economiei mondiale. "Politicile monetare, inclusiv masurile neconventionale, au ajutat la sustinerea economiilor avansate si, pe cale de consecinta, a economiei mondiale", a declarat Lagarde. 

Referindu-se la situatia din zona euro, Lagarde a subliniat ca moneda unica are un viitor solid adaugand ca spera ca nu vor mai exista alte tari din Europa care sa aiba nevoie de programe de sprijin. "Cred ca vointa politica de a mentine, apara, proteja si extinde zona unica a fost in mare parte subestimata", a spus Lagarde. 

In schimb, directorul FMI considera ca situatia din Cipru nu poate fi un model despre cum ar trebui solutionate crizele. "Ciprul a fost un caz unic in multe privinte", a apreciat Lagarde, referindu-se la factori precum marimea sectorului bancar in raport cu economia Ciprului. 

FMI urmeaza sa dea publicitatii saptamana viitoare noul sau raport privind perspectivele economiei mondiale. In luna ianuarie, FMI si-a revizuit estimarile privind cresterea economiei mondiale pana la 3,5%, in conditiile in care se asteapta la al doilea an de contractie economica pentru zona euro.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: