Autoritatile ancheteaza evenimentele care au dus la inchiderea Cyprus Popular Bank

Data publicarii: 08-04-2013 | Finante-Banci

Banca Centrala a Ciprului a anuntat luni ca va extinde ancheta referitoare la criza bancara in urma careia Cyprus Popular Bank, a trebuit sa fie inchisa in schimbul programului de asistenta financiara, transmite Reuters.

O comisie de ancheta compusa din trei membri a demarat joi investigatia asupra persoanelor responsabile pentru aducerea economiei cipriote in pragul colapsului. Comisia va analiza achizitiile de obligatiuni grecesti de catre primele doua banci cipriote, Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank, care ulterior au suferit pierderi estimate la 4,5 miliarde de euro atunci cand Uniunea Europeana a decis o restructurare de 75% a datoriilor Greciei. De asemenea, comisia va investiga actiunile sau scaparile oficialilor Bancii Centrale in legatura cu extinderea grupului bancar Bank of Cyprus pe pietele din Rusia si Romania. 

Panicos Demetriades, guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului, a anuntat luni ca investigatia se va concentra acum pe situatia Cyprus Popular Bank. 'Ancheta va fi finalizata in cateva saptamani', a afirmat Panicos Demetriades in Parlamentul Ciprului, 

In schimbul pachetului de asistenta financiara de 10 miliarde de euro, Ciprul s-a angajat sa reduca cheltuielile, sa majoreze taxele si sa revizuiasca drastic marimea sectorului sau bancar. Planul prevede inchiderea Cyprus Popular Bank, a doua mare banca cipriota, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei 'good bank', cu active viabile. 

Depozitele de peste 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde 37,5% in bani ce vor fi convertiti in actiuni bancare, potrivit unui comunicat publicat sambata de Banca Centrala a Ciprului. Intr-a doua etapa, deponentii ar putea pierde inca pana la 22,5%, in functie de ceea ce expertii stabilesc ca este necesar de facut pentru a sprijini rezervele bancii. Expertii vor avea la dispozitie in acest sens 90 de zile. 

Ambele banci au inregistrat pierderi masive in urma participarii la schimbul voluntar de obligatiuni din Grecia, care a avut ca rezultat stergerea a aproximativ 100 de miliarde de euro din datoria de 350 de miliarde de euro a statului elen. 

Conform pachetului de asistenta financiara, deficitul bugetar al Ciprului ar urma sa ajunga la 2,4% din PIB anul acesta, iar deficitul bugetar primar va creste la 4,25% din PIB in 2014. Aceste tinte implica faptul ca reprezentantii UE, BCE si FMI se asteapta la un declin al economiei cipriote de aproape 8% in 2013 si de 3% in 2014, urmand sa inregistreze o crestere de aproximativ 1% in 2015 si 2016. 

Sursa: AGERPRES