Fitch retrogradeaza China, din cauza expansiunii prea rapide a creditarii

Data publicarii: 10-04-2013 | International

Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat cu o treapta ratingul pentru imprumuturi in moneda locala al Chinei, de la "AA-" la "A+", din cauza riscurilor financiare rezultate din expansiunea rapida a creditarii si a sectorului nebancar de intermediere financiara, potrivit CNBC, scrie Mediafax.

Perspectiva ratingului Chinei este stabila.

China a inregistrat o crestere accelerata a creditarii in urma pachetului de stimulare economica introdus in 2008-2009 in contextul crizei globale.

Finantarea venita din credite bancare are o pondere in scadere pe piata din China, noteaza Fitch.

"Proliferarea altor forme de credit, in afara celor bancare, reprezinta o sursa de risc din perspectiva stabilitatii financiare", potrivit agentiei de rating.

Autoritatile au aratat in ultima perioada o ingrijorare tot mai mare in privinta activitatii de creditare nereglementata (shadow banking), iar institutia de supraveghere a cerut bancilor sa verifice mai riguros activele unor produse de administrare a averii, astfel incat sa evite posibile riscuri pentru sistemul financiar.

Calculele Fitch estimeaza indatorarea statului chinez la 49,2% din PIB, in linie cu media tarilor din ctegoria de rating "A-". Calificativul Chinei pentru credite in valuta a fost insa confirmat la "A+", sustinut de rezervele valutare ale tarii, cele mai mari din lume, de 3.300 miliarde de dolari la sfarsitul anului trecut.

Sursa: Romania Libera