Chiriile apartamentelor nemobilate sunt cu 10-15% mai ieftine
Data publicarii: 11-04-2013 | Imobiliare
Scaderea drastica de preturi inceputa de aproximativ 5 ani incepe sa lase locul unor reduceri foarte usoare de pret, deschizand pietei posibilitatea stabilizarii preturilor. Conform unei analize de monitorizare imobiliara, realizata de anunturiparticulari.ro, putem observa ca in prima parte a anului curent, preturile de inchiriere fluctueaza in jurul acelorasi valori. Se observa cum o usoara crestere a preturilor intr-o luna este imediat urmata de o scadere in luna urmatoare, asa incat balanta preturilor sa se echilibreze.
Apartament mobilat versus nemobilat
Conform unei analize efectuata de anunturiparticulari.ro pe baza ofertelor de pe piata inchirierilor aparute in martie 2013, rezulta ca pretul stabilit de proprietari este influentat de fiecare facilitate oferita de proprietate. Pe langa clasicele criterii de zona, suprafata, confort si etaj, proprietarii surprind in pret si mobila ce se include in oferta de inchiriere a apartamentului.
Astfel, pentru o garsoniera nemobilata pretul mediu de inchiriere solicitat este de 190 de euro, iar pentru cea mobilata se solicita 218 de euro, cu 28 de euro mai mult.
Un apartament cu 2 camere nemobilat este evaluat de proprietar cu un pret mediu de 280 de euro, fata de 322 cat se solicita pentru acelasi tip de apartament, dar cu mobila inclusa. Diferenta de 42 de euro este data tocmai de aceasta facilitate.
Si in cazul apartamentelor cu 3 camere situatia este similara. Pentru un apartament nemobilat pretul mediu solicitat estimat este de 400 de euro, iar pentru unul mobilat chiria medie este de 450 de euro, cu 50 de euro mai mult.
Cresterea pretului la chirie in medie cu 10-15% nu justifica investitia in mobilier si dotari ale unui apartament de 2 camere scos la inchiriat, in conditiile in care suma investitita se recupereaza din diferenta de chirie in minim 4-5 ani. In conditiile actuale de piata, proprietarii prefera o chirie mai mica fara a face investitii in dotari si mobilier, aceasta fiind varianta cea mai profitabila.
Evolutia chiriilor la nivelul Capitalei
Pe piata inchirierilor rezidentiale din Capitala, luna martie s-a incheiat cu usoare scaderi de preturi fata de luna precedenta.
Pentru o garsoniera a fost solicitat un pret mediu de inchiriere de 222 de euro, in scadere cu 2% fata de luna precedenta. Raportat la aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu de inchiriere a scazut cu 3%.
Pentru apartamentele de 2 camere ofertate in luna martie, pretul de inchiere a fost cu 2,8% mai mic fata de februarie, cu o valoare medie de 316 de euro. Diferenta fata de cele solicitate in aceeasi perioada a anului trecut fiind nesemnificativa.
Pentru apartamentele de 3 camere proprietarii au solicitat un pret mediu de inchiriere de 448 de euro, echivalent cu luna precedenta. Fata de luna martie 2012, pretul s-a redus cu 4%.
Singurele tipuri de apartamente care au suportat cresteri ale chiriei au fost cele de patru camere. Proprietarii au solicitat in martie o chirie medie de 701 euro, in crestere cu 8% fata de luna trecuta. Raportat la aceeasi perioada a anului trecut, deprecierea nefiind atat de accentuata, in martie 2012, chiria medie ceruta de proprietari scazand cu 3%.
Evolutia acestora a fost diferita de restul tipurilor de apartamente din cauza ca numarul lor este mult mai redus.
VARIATIE PRET mar 2013 mar 2012 variatie 12 luni (%) mar 2011 variatie 24 luni (%) mar 2010 variatie 36 luni (%) 4 CAMERE 701 724 -3% 713 -2% 783 -10% 3 CAMERE 448 466 -4% 456 -2% 531 -16% 2 CAMERE 316 315 0% 334 -5% 368 -14% GARSONIERE 222 229 -3% 232 -4% 261 -15%
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial