Securitatea IT, tratata superficial de companiile romanesti
Data publicarii: Astazi, 30-10-2006
Conform aceluiasi studiu intitulat "Piata solutiilor de securitate IT din Romania in 2006", majoritatea departamentelor IT din cadrul companiilor se rezuma la utilizarea unor metode de baza pentru asigurarea securitatii datelor. Dintre cele care utilizeaza tehnici si solutii de securitate, 98,4% folosesc pentru protectia datelor software antivirus, 84,5% produse de tip firewall iar 80,7% sisteme de logare cu user si parola. "Majoritatea companiilor utilizeaza intre 2 si 4 tehnici de securizare a datelor. Mai mult de 8-9 tehnici de securitate utilizeaza bancile, companiile telecom, administratia publica si unele firme cu activitate in domeniul comertului", precizeaza Gabriela Mechea, director general la GECAD NET.
Mai mult, firmele autohtone nu sunt obisnuite sa apeleze la serviciile unei companii specializate in securitate IT. Numai 25% dintre participantii la studiu au utilizat in ultimul an astfel de servicii.
"Ingrijorator este faptul ca desi multe dintre companii se confrunta cu atacuri informatice, majoritatea nu raporteaza aceste atacuri. In primul rand pentru ca nu stiu unde iar in al doilea rand pentru ca nu au incredere in autoritati", spune Gabriela Mechea.
Conform studiului, 36% dintre repondenti au specificat ca, in cazul unui atac, nu ar sti cui sa il raporteze, 20% nu raporteaza considerand ca autoritatile manifesta deinteres fata de aceste probleme.
Totusi, 79% dintre companiile care au facut obiectul studiului, se confrunta zilnic cu atacuri de tip virus, 41% cu incidente de tip "abuz intern de acces la Internet", 22% au detectat incidente de tip "acces neautorizat la informatii" din interiorul companiei iar 21% din exterior.
"Cifrele sunt destul de ingrijoratoare la o prima vedere si arata ca multe dintre firmele autohtone nu sunt suficient de mature in a evalua riscurile asociate lipsei de securitate informatica, prejudiciile pe care le pot avea in caz de "avarie" si cum se pot apara mai bine", spune Gabriela Mechea, director general la GECAD NET.
Exista si vesti bune: investitiile in securitatea IT vor creste, companiile participante la studiu manifestandu-si intentia de a aloca sume mai mari pentru proiecte de extindere si dezvoltare in zona de securitate IT.
"Dupa cum reiese din studiul nostru, investitiile se vor indrepta catre achizitia de software de securitate IT, instruirea personalului si intr-o mai mica masura catre servicii specializate de securitate informatica", adauga Gabriela Mechea.
Studiul a fost efectuat pe un esantion care a inclus 411 companii. Cele 411 companii au fost selectate din grupul primelor 3500 de companii romanesti, clasificate dupa cifra de afaceri.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri