Romania a avansat in pregatirile pentru perioada 2014-2020
Data publicarii: 23-04-2013 | Finante-Banci
Scrisoarea despre stadiul pregatirilor pentru perioada de programare 2014-2020 primita de autoritatile romane de la reprezentantii Comisiei Europene la care face referire mass-media
continea o serie de observatii cu privire la situatia pregatirilor prezentata CE in luna ianuarie 2013, un moment intermediar in acest proces. Intre timp, Romania a parcurs o serie de etape necesare pentru pregatirea utilizarii eficiente a fondurilor europene in viitoarea perioada de programare. Acest lucru a fost confirmat si in cadrul dialogului informal cu reprezentantii Comisiei, desfasurat pana in prezent.
Romania a tinut cont de recomandarile reprezentantilor CE si la prima runda de consultari informale dintre Romania si Comisie, care a avut loc intre 19-21 martie a.c., iar evolutiile procesului de programare au fost apreciate de catre reprezentantii Comisiei. Subliniem ca foarte multe detalii au fost agreate de cele doua parti in cadrul acestei reuniuni.
Incepand cu luna martie 2013, partea romana a avansat in elaborarea analizelor socio-economice. Acestea vor fi constitui baza strategiilor sectoriale, iar Comisia a recomandat statelor membre sa puna accent pe calitatea acestor analize fara a grabi finalizarea strategiilor sectoriale.
Angajamentul autoritatilor romane in privinta definirii strategiilor sectoriale este demonstrat si de aprobarea in sedintele de Guvern din 20 si 27 martie 2013, respectiv 3 aprilie a.c., a Memorandum-urilor privind elaborarea documentelor strategice si indeplinirea conditionalitatilor ex-ante, documente publicate si pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Suplimentar, pentru a asigura utilizarea eficienta a fondurilor europene alocate Romaniei pentru perioada 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene a avut consultari cu toti partenerii de dialog si numeroase intalniri tehnice interinstitutionale. Incepand cu luna aprilie se desfasoara focus-grupuri prin intermediul carora sunt validate rezultatele analizelor socio-economice in conditiile in care acestea au fost elaborate pe baza datelor statistice si a studiilor existente pana la aceasta data. Pe baza acestor analize vor fi fundamentate strategiile care vor fi elaborate de Romania.
Pregatirile pentru utilizarea fondurilor europene in perioada 2014-2020 reprezinta o prioritate strategica pentru Romania. In prezent are loc un dialog informal intre reprezentantii autoritatilor romane si cei au Comisiei Europene. Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene este publicat calendarul pregatirilor pentru viitoarea perioada de programare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri