Obligatiunile Bancii Transilvania sunt convertibile la pretul de 1,0587 lei/actiune

Data publicarii: 02-11-2006
Banca Transilvania a stabilit la 1,0587 lei pe titlu, pretul de conversie in actiuni pentru obligatiunile corporative emise , a comunicat banca. Pentru a converti obligatiunile in actiuni, se face media pe 90 de zile a pretului din piata al titlurilor Bancii Transilvania, potrivit prospectului de emisiune. Obligatiunile sunt convertibile in actiuni fie la o data fixa comunicata de banca (1 noiembrie 2006, 1 noiembrie 2007, 1 noiembrie 2008, 1 noiembrie 2009 si 15 iunie 2010), fie la data la care se va semna un acord de vanzare a cel putin 15% din actiunile bancii catre o terta parte sau de preluare a controlului asupra bancii prin alt mod, precum fuziunea.

Detinatorii de obligatiuni care doresc convertirea in actiuni trebuie sa trimita o  notificare scrisa si irevocabila catre intermediarul emisiunii, BT Securities, in termen de 30 de zile lucratoare de la data de fixare a pretului, respectiv 1 noiembrie 2006, potrivit comunicatului bancii.

Emisiunea de obligatiuni convertibile in actiuni a Bancii Transilvania, prima emisiune corporativa in valuta a unei banci din Romania, s-a derulat in perioada 2-8 septembrie 2005, fiind oferite 2.500 de obligatiuni, la un pret de vanzare de 10.000 de dolari. Valoarea totala a emisiunii este de 25 milioane dolari. Banii atrasi de Banca Transilvania prin emisiunea de obligatiuni vor fi folositi pentru finantarea operatiunilor generale ale bancii.

Emisiunea se deruleaza in doua transe. Transa A are o valoare de 20 milioane dolari si este compusa din 2.000 de obligatiuni rezervate spre subscriere de International Finance Corporation ca investitor principal, in cadrul unui acord incheiat cu Banca Transilvania. Transa B are o valoare totala de 5 milioane dolari, cuprinde 500 de obligatiuni si este destinata publicului.

Intr-o prima faza obligatiunile sunt rezervate actionarilor bancii inregistrati in registrul actionarilor la data de 29 aprilie 2005, care pot sa isi exercite dreptul de preferinta pentru achizitionarea de obligatiuni.

Numarul maxim de obligatiuni ce putea fi achizitionat de un actionar a fost calculat ca produs intre numarul total de obligatiuni emise (2.500) si procentul din capitalul social al bancii detinut de actionarul respectiv. Pentru a cumpara cel putin o obligatiune, un investitor trebuia sa detina minimum 0,04% din capitalul social al bancii, adica 533.975 actiuni.

Rata dobanzii, platita semestrial de emitent, este LIBOR la 6 luni plus o marja ajustabila. Marja a fost stabilita la 3% pentru prima perioada (primul cupon) si este ajustabila in functie de cea mai mare valoare dintre ratingul de credit suveran pe termen lung in valuta acordat Romaniei de Standard & Poor's (in prezent BBB-) sau ratingurile pe termen lung in valuta acordate de Moody's pentru obligatiunile guvernamentale romanesti (in prezent A1).

Obligatiunile Bancii Transilvania nu sunt garantate si nu vor fi listate pentru tranzactionare la bursa, potrivit prospectului de emisiune.

Banca Transilvania a fost infiintata acum 12 ani si are in prezent 316 de unitati si aproximativ 4.200 de angajati. Banca Transilvania a afisat un profit net de 84,39 milioane lei (23,83 milioane euro), cu 15% mai mult decat profitul dupa impozitare obtinut de banca in aceeasi perioada a anului trecut.

Veniturile totale ale bancii in primele noua luni ale anului au fost de 922,63 milioane lei  (260.62 milioane euro), cu 59% mai mari decat veniturile obtinute in intervalul similar al anului trecut, de 578,15 milioane lei.

Singura emisiune publica de obligatiuni din Romania cu dobanzi exprimate in dolari a fost derulata de Impact Bucuresti in anul 2 003 si a ajuns la maturitate in 2005. Dobanda obligatiunilor Impact a fost calculata similara cu cea a obligatiunilor Bancii Transilvania, respectiv L IBOR la sase luni plus 4%.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: