Salariatii statului pe care privatii ii umplu de bani

Data publicarii: 02-11-2006
Salariatii BCR vor fi, de departe, cei care scot cel mai mare profit din vinzarea actiunilor, exceptindu-i, evident, pe cei care, prin programul de privatizare in masa, au avut posibilitatea sa primeasca gratuit o parte din averea statului pe care sa o revinda, ulterior, pe bani multi, titreaza Cotidianul. Reteta este insa mai veche, iar improprietarirea de catre stat a salariatilor care urmau sa fie ulterior "fericiti" de patronii privati a plecat tot din mediul bancar. In 1999, angajatii Bancpost si BRD au avut dreptul sa cumpere actiuni ale celor doua banci, la valoarea nominala. Nu toti s-au ingramadit, dar cei care au facut-o au vazut citiva ani mai tirziu ce afacere buna au facut.

In 2004, noii proprietari ai Bancpost, grecii de la EFG Eurobank, au oferit salariatilor 7.000 de lei vechi pentru o actiune pe care salariatii au dat doar 1.000 de lei. Asadar, un profit de 600%, la care se adauga si dividendele obtinute de salariati in perioada in care au fost actionari. Salariatii BRD au cumparat actiuni la banca la care lucrau cu 25.000 de lei, un pret de 12 ori mai mic decit au platit francezii de la Societe Generale pentru cumpararea pachetului majoritar. Azi, o actiune BRD se tranzactioneaza cu 195.000 de lei vechi, dar in urma mai multor splitari, acum valoarea nominala a unei actiuni BRD este de doar 10.000 de lei vechi.

Dupa banci, urmeaza energia

Sistemul energetic este urmatoarea zona care se pare ca isi va imbogati salariatii. Petrom este cel mai nimerit exemplu, in ciuda intirzierii distribuirii actiunilor. Fiecare angajat Petrom are dreptul sa cumpere actiuni din celebrul pachet de 8%, la un pret de 5,25 eurocenti pe actiune, pretul platit de OMV la cumpararea pachetului majoritar. Acum, la Bursa de Valori, o actiune Petrom se vinde la un pret de aproape patru ori mai mare. Ar fi vorba, asadar, de un profit de 300%, obtinut in citeva luni, evident in afara cazului in care toti angajatii se vor grabi sa vinda iar pretul, din cauza supraofertei, va scadea.

Oportunitati au si salariatii altor societati din sectorul energetic, companii care fie s-au privatizat, fie sint in curs de privatizare. Astfel, angajatii celor opt societati de distributie Electrica au dreptul la 10% din capitalul societatii, la un pret egal cu cel platit de investitorii strategici. La cele doua Distrigaz, indicele este de 8%. Nu se poate sti care va fi profitul acestor angajati, pentru ca societatile respective nu sint listate la bursa, dar afacerea de distributie este una care are profitul garantat de reglementarile legale. Asadar, oamenii nu vor fi in nici un caz actionari la societati cu pierderi.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: