Raiffeisen Bank promoveaza oportunitatile de finantare din fonduri structurale

Data publicarii: 02-11-2006
Raiffeisen Bank si Grupul de Economie Aplicata (GEA) au organizat la Bucuresti o noua editie a conferintei cu tema "Afaceri romanesti - in context european", se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Cele doua organizatii au initiat inca din martie 2006, in principalele orase ale Romaniei, o serie de forumuri de afaceri, iar temele dezbatute au vizat informarea si pregatirea mediului de afaceri pentru absorbtia fondurilor structurale alocate Uniunea Europeana pentru Romania.

"Integrarea europeana este un proces foarte important care se va realiza si prin utilizarea fondurilor structurale alocate; in tot acest proces, sectorul bancar va avea un rol determinant, iar Raiffeisen Bank a inteles si si-a asumat acest rol, bazandu-se si pe experinta grupului in Europa Centrala si de Est" a declarat Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank.

Mai mult, Raiffeisen Bank se implica si pune la dispozitia partenerilor sai un produs integrat de  consultanta si co-finantare pentru a sustine investitiile companiilor care si-au propus sa faca fata concurentei de pe piata europeana. Cu acest prilej a fost lansat un instrument foarte util companiilor, dar si autoritatilor locale interesate de posibilitatea obtinerii acestor fonduri: un manual privind oportunitati de finantare din fonduri structurale.

"Manualul este rezultatul efortului conjugat al specialistilor GEA si Raiffeisen Bank si subliniaza faptul ca ne-am asumat un rol de educator si ca vrem sa sprijinim companiile si autoritatile locale sa aiba o atitudine proactiva. Raiffeisen Bank poate oferi solutii atat companiilor, cat si autoritatilor locale pentru a reduce decalajul fata de productivitatea medie a Uniunii Europene.  Suntem prima banca din piata care are o strategie ampla in acest sens - am demarat aceste forumuri pentru informarea mediului de afaceri, dar si pentru a colecta ideile si proiectele participantilor la aceste evenimente", a spus Marinel Burduja, Prim Vicepresedinte Raiffeisen Bank.

De asemenea, Raiffeisen Bank si GEA si-au propus ca prin acest demers sa sprijine angajamentele asumate de autoritatile romane in procesul de aderare si de alocare a fondurilor structurale.

"In conditiile in care absorbtia fondurilor de pre-aderare nu a fost nici pe departe optima, o provocare majora ramane absorbtia banilor ce vor fi alocati Romaniei dupa aderare. Mediul de afaceri romanesc este direct vizat de aceasta provocare. Firmele autohtone vor trebui sa stie sa foloseasca aceasta oportunitate pentru a-si creste capacitatea de a face fata concurentei acerbe de pe piata unica europeana. Dezvoltarea de parteneriate ramane o conditie sine-qua-non pentru a atinge astfel de obiective", a spus Dragos Pslaru, director executiv Grupul de Economie Aplicata (GEA).

Romania beneficiaza de fonduri oferite de Uniunea Europeana inca din anul 1991. Aceste fonduri de pre-aderare (PHARE, ISPA, SAPARD) au ajuns sa reprezinte peste 25% din totalul investitiilor din bugetul national si sunt concepute pentru a acoperi proiecte pana in anul 2010. Sumele ce vor fi alocate dupa aderare, prin fondurile structurale, vor fi cu mult mai mari decat cele puse la dispozi]ia Romaniei in perioada de pre-aderare. Prin cele trei fonduri majore, Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), Fondul Social European (FSE) [i Fondul de Coeziune (FC), Romania ar putea beneficia de o suma de pana la 17 miliarde Euro in perioada 2007-2013, conform estimarilor bazate pe prelungirea liniara a pachetului financiar 2007-2009, garantat prin Tratatul de Aderare.

Primul forum organizat de Raiffeisen Bank in colaborare cu GEA a avut loc in martie 2006 la Timisoara, au urmat apoi conferinte in Cluj Napoca, Constanta, Iasi, Brasov, Ploiesti si Pitesti. La aceste evenimente au participat, in medie, 50 de companii mari si medii precum si reprezentanti ai autoritatilor locale.

In doua din centrele regionale corporatiste al Raiffeisen Bank - Timisoara si Cluj - a fost declansat un program pilot de construire a bazelor de date cu idei de proiecte. Specialistii bancii au identificat 20 de proiecte.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: