Bancherii afirma ca restrictiile BNR ii fac vulnerabili in fata strainilor

Data publicarii: 03-11-2006
 Romanii au restante la imprumuturi de aproape 350 de milioane lei Cu doua luni inainte de intrarea in UE, bancherii comerciali acuza BNR ca ii plaseaza intr-o pozitie dezavantajoasa fata de bancile din statele comunitare, din cauza costurilor pe care trebuie sa le suporte cu rezervele minime obligatorii la valuta, aflam din Ziarul Financiar. La sud de Dunare, banca centrala a Bulgariei a anuntat recent ca a convenit cu FMI ca de la 1 ianuarie 2007 sa elimine toate restrictiile introduse in timp pentru limitarea creditarii, inclusiv rezervele minime suplimentare si plafonarea soldurilor de credite in functie de capital.

Banca Bulgariei considera ca si-a atins obiectivele privind stabilitatea sectorului bancar, insa precizeaza ca ar putea lua noi masuri in cazul in care viteza anuala de crestere a creditului trece de 20%.
 
Asa ca, deocamdata, chiar si bancile din Bulgaria sunt intr-o pozitie concurentiala mai favorabila decat cele din Romania.

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, a declarat ieri ca Banca Nationala a Romaniei este prea conservatoare si, din cauza restrictiilor pe care le impune creditarii, pune bancile locale in dezavantaj fata de cele straine. Pentru o linie de credit de 100 mil. euro atrasa din afara, o banca autohtona trebuie sa lase la BNR 40 mil. euro, in conditiile in care in UE rata rezervelor tinde spre nivelul de 2% aplicat de Banca Centrala Europeana.

"Rezervele minime obligatorii, ca si celelalte restrictii impuse creditarii, pun bancile din Romania intr-o pozitie dezavantajoasa fata de institutiile de credit din afara tarii", a declarat Van Groningen. El spune ca rezervele minime obligatorii (RMO) ridicate reprezinta un cost semnificativ, care diminueaza capacitatea bancilor de a-si suplimenta portofoliul de credite.

Citeste tot articolul in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: