Cum pastreaza BNR banii Romaniei
Data publicarii: 04-07-2013 | Finante-BanciBNR a crescut ponderea dolarului american in structura rezervei valutare anul trecut si a ales sa plaseze mai multi bani in depozite.
Mai multi dolari
Pe monede, ponderea euro in totalul rezervelor valutare s-a diminuat la sfarsitul anului 2012 pana la 72,7%, de la nivelul de 76,7% consemnat la finele anului 2011. In aceeasi perioada, ponderea dolarului SUA s-a majorat cu 4 puncte procentuale, pana la 18,7 %.
Rezervele valutare de 31,2 miliarde de euro (138,2 miliarde de lei) erau structurate astfel:
22,77 de miliarde de euro (100 de miliarde de lei)
7,7 miliarde de dolari (25,8 miliarde de lei)
alte valute: echivalentul a 11,8 miliarde de lei
Depozite mai mari
BNR a tinut mai multi bani in numerar si depozite in 2012 fata de 2011, 29,8% fata de 18,1%. Pe de alta parte, a scazut ponderea detinerilor de datorie guvernamentala de la 71,6% la 62,6%.
Potrivit BNR, banii au fost plasati in depozite in conditiile in care titlurile de stat cu rating inalt au avut randamente foarte scazute sau negative anul trecut.
"In anul 2012, ponderea obligatiunilor guvernamentale in totalul rezervelor valutare s-a diminuat in conditiile in care randamentele la care ar fi putut fi achizitionate titlurile de stat europene care se incadrau in parametrii strategiei multianuale s-au situat fie in teritoriul negativ, fie la niveluri prea scazute tinand cont de gradul de risc incorporat si de alternativele investitionale. Pe de alta parte, ponderea numerarului si a depozitelor a fost majorata", se arata in Raportul anual al BNR.
Plasamentele in depozite la vedere au crescut de la 8 miliarde de lei la 30,7 miliarde de lei (echivalentul a 6,95 miliarde de euro).
Sumele tinute in depozite la termen s-au redus de la 15,2 miliarde de lei la 7,9 miliarde de lei (300 de milioane de euro, 950 de milioane de dolari si 630 de milioane de lire sterline). Acestea sunt plasate la o banca centrala din Uniunea Europeana si la o institutie finaniara din afara UE.
BNR a plasat la Banca Mondiala alte 1,8 miliarde de lei (550 de milioane de dolari).
Titluri de stat
Detinerile de datorie guvernamentala si datorie a institutiilor supranationale si datorie a bancilor comerciale ale BNR au scazut de la 114,5 miliarde de lei la 94,6 miliarde de lei.
In titlurile de stat ale trezoreriilor europene erau plasate 64,4 miliarde de lei (14,5 miliarde de euro), in scadere de la 83 de miliarde de lei (19,2 miliarde de euro la sfarsitul lui 2011).
BNR a pus mai multi bani in titlurile de Trezorerie americane: 16,1 miliarde de lei la sfarsitul anului trecut (4,8 miliarde de dolari), fata de 10,3 miliarde de lei in 2011 (3,1 miliarde de dolari).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri