Moody's a retrogradat ratingul pentru depozitele Bancii Comerciale Romane (BCR)

Data publicarii: 18-07-2013 | Finante-Banci

Moody's Investors Service a revizuit in scadere ratingul pentru depozite pe termen lung atribuit Bancii Comerciale Romane (divizie a Erste Group Bank), in urma retrogradarii calificativului pentru soliditate financiara BCA (baseline credit assessment) de la 'b1' la 'b3', se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Astfel, ratingul Bancii Comerciale Romane pentru depozite pe termen lung a fost revizuit in scadere, de la 'Ba1' la 'Ba3', cu perspectiva negativa, si a fost confirmat la 'E plus' calificativul BFSR (Bank Financial Strength Rating ) - o masura a soliditatii financiare proprii a unei banci, fara suportul acordat de un sprijin din afara. 

Decizia Moody's de a retrograda calificativul pentru soliditate financiara BCA vine ca urmare a deteriorarii calitatii deja slabe a activelor BCR, a estimarilor ca banca se va confrunta cu dificultati semnificative pe termen mediu pentru a reveni la o profitabilitate sustenabila si a expunerii bancii la o valoare incerta a garantiilor. Agentia de evaluare financiara apreciaza ca BCR ramane expusa la eventualitatea de a avea nevoie de provizioane suplimentare de pe urma actualelor credite neperformante si de capital suplimentar, daca deteriorarea calitatii activelor continua la o rata similara celei inregistrate in 2012. 

De asemenea, Moody's apreciaza ca asteptatul sprijin de la banca mama Erste Group Bank AG si de la Guvernul Romaniei sustine cresterea calificativului pentru soliditate financiara BCA (baseline credit assessment) de la 'b3'. 

Cresterea economica slaba continua sa afecteze performantele din sectorul bancar, in special in cazul cererii slabe pentru credite, a veniturilor mai scazute si a presiunilor asupra calitatii activelor. 

Tinand cont de dependenta ridicata a Romaniei de pietele externe, in special in ceea ce priveste exporturile si intrarile de capital privat, Moody's estimeaza ca performantele economice ale Romaniei sunt afectate de incertitudinile financiare cu care se confrunta statele din zona euro. Moody's se asteapta la o crestere modesta a Produsului Intern Brut al Romaniei, de 1,5% in 2013, in timp ce consumul privat ar urma sa ramana redus. Desi cresterea economiei s-ar putea imbunatati in urmatorii ani, va ramane probabil sub nivelul inregistrat inaintea crizei din 2008 (un avans anual de aproximativ 6%). Nivelul veniturilor in Romania este cu mult sub media din UE iar ritmul mai lent al cresterii va intarzia ritmul convergentei veniturilor, apreciaza Moody's. 

Desi intr-un ritm mai lent decat in 2012, Moody's se asteapta la o continuare a deteriorarii activelor BCR. Totusi, expunerea bancii la o potentiala depreciere structurala a monedei locale fata de euro ramane un risc cheie la adresa calitatii activelor bancii. Nivelul creditelor neperformante va atinge probabil nivelul de varf in 2013, iar provizioanele de risc raman ridicate, sustine Moody's. 

Perspectiva ratingului BCR este negativa si reflecta posibilitatea retrogradarii daca presiunile asupra calitatii activelor, profitabilitatii si capitalului vor fi sustenabile. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: