Cu 150.000 euro poti deschide o gradinita

Data publicarii: 06-11-2006
Cei care trec in fiecare toamna prin cosmarul inscrierii copilului la gradinita stiu ca numarul unitatilor prescolare din Romania este mult mai mic decat cererea, aflam din Evenimentul Zilei. Ca alternativa la invatamantul prescolar de stat au aparut in ultimii ani tot mai multe gradinite private, organizate dupa o programa similara celei de la stat. Cu un start-up de cateva zeci de mii de euro oricine poate infiinta un astfel de centru de invatamant. Succesul este garantat, mai ales daca locatia este centrala, iar programa este in pas cu "tendintele". Cu toate ca unitatile prescolare sunt cele mai numeroase din sistemul de invatamant, in fiecare an cateva mii de copii nu au loc in gradinite, fie ele private sau de stat.

Aproape 120 de astfel de unitati private de invatamant activeaza acum in Bucuresti si alte 130 in tara. Insa ele nu reusesc sa-i cuprinda pe toti juniorii care vor sa mearga la gradinita. Asa ca inca exista loc pe piata pentru demararea unei noi afaceri.

Amplasamentul e cheia

150.000 de euro, atat estimeaza proprietarii gradinitelor din Bucuresti ca ar valora investitia initiala intr-o gradinita, cu costul inclus al achizitionarii unei case in care ar urma sa functioneze unitatea. In chirie, chiar si 20.000 de euro ar fi de-ajuns pentru inceput, ne-a declarat directorul gradinitei Little Friends din Bucuresti, Adela Iordache.

Exista cateva elemente-cheie fara de care investitia n-ar fi de succes, spun antreprenorii din domeniu. Unul dintre acestea este locatia, unde va fi dirijata cea mai mare parte a investitiei.

Daca viitoarea gradinita este plasata in centrul orasului sau intr-un cartier cu numar mare de prescolari, succesul afacerii este asigurat in proportie de 80%.

Este important apoi ca locatia sa beneficieze de spatiu verde, pentru a asigura locul de joaca al juniorilor. Nu este obligatoriu, dar atat parintii, cat mai ales directorii de gradinite sunt foarte atenti la acest detaliu.

Investitia ar putea fi recuperata chiar din primii doi ani daca gradinita ajunge la capacitate maxima. Exista cel putin doua cerinte obligatorii pentru ca o astfel de unitate sa primeasca avizul de functionare al Ministerului Educatiei: sa angajeze personal din sistemul de invatamant si sa asigure standardele sanitare.

Engleza "it's a must"

Programa bogata in ore de limbi straine face gradinita "interesanta" din punctul de vedere al parintilor. Engleza este studiata in toate gradinitele private si devine materie permanenta chiar si la cele de stat. In gradinitele particulare cu pretentii parintii aleg ca juniorul sa studieze chiar trei sau patru limbi straine, cel mai des fiind vorba despre germana, italiana, franceza sau spaniola.

Nu lipsesc cursuri de actorie, pictura, pian si vioara, karate, echitatie sau chiar initiere in PC. "Educatorii negociaza cu parintii materiile pe care copilul le va studia, pentru a nu-i aglomera prea mult", ne-a declarat directorul Little Friends, una dintre primele gradinite private din Bucuresti si unde sunt inscrisi aproape 50 de copii.

Conteaza insa si tariful pe care il practica gradinita, orarul sau numarul de copii inscrisi.

Profesorii devin antreprenori

Mirela Pelin, care a predat fizica peste 20 de ani, si-a deschis propria gradinita, intr-un cartier pe care-l stia si cu personal pe care il cunoscuse in invatamantul de stat.

"Acum avem doar 20 de copii, insa sunt convinsa ca nu va mai dura mult pana cand gradinita va fi plina. Exista cerere mare din partea parintilor, iar in cartierul in care am deschis (zona Domenii-Turda) sunt putine gradinite", spune Mirela Palin.

http://www.evz.ro/article.php?artid=279225

Ultimele stiri pe BankNews.ro: