Cine plateste ratele la credit dupa divort

Data publicarii: 23-07-2013 | Finante-Banci

Cand intra intr-un cuplu, cu acte sau fara acte, partenerii au deodata o forta financiara sporita, si de cele mai multe ori se angajeaza impreuna la diverse credite sau proiecte, pe care poate nu erau in stare sa le abordeze individual. Numai ca, in viata multor cupluri poate interveni si despartirea. Si deodata, proiectele comune, in special creditele, pot pune o presiune mare pe cei doi fosti parteneri. Foarte multi cred ca, daca se inteleg amiabil cu fostul partener sa renunte in favoarea acestuia la orice pretentie asupra unui bun finantat prin credit, de exemplu, atunci pot iesi foarte simplu si din credit. Lucrurile sunt departe de a fi simple, divortul sau despartirea aducand cu sine situatii din cele mai complicate si greu de gestionat. Chiar si din cauza unui simplu credit de nevoi personale.

Florentin si Amelia au decis sa se casatoreasca in 2011, dupa mai multi ani de relatie, iar un an mai tarziu au spus ca e timpul sa se mute la casa lor si astfel au contractat un credit ipotecar de 52.000 euro, prin Prima Casa, pentru achizitia unui apartament de 56.000 euro. Amandoi au intrat codebitori in contractul de credit pe 30 de ani, cu Florentin titular principal, el avand si venituri oficiale mai mari. Rata la credit era de circa 250 euro, ceva mai mica decat chiria pe care o plateau anterior. Numai ca, dupa cateva luni de credit, intre ei a intervenit despartirea. Florentin a decis sa renunte la orice pretentie asupra apartamentului in favoarea Ameliei, care a si ramas sa locuiasca in apartament, acest lucru fiind parafat printr-o intelegere amiabila la notar.

Toate bune si frumoase, pana cand au mers la banca sa vada cum poate iesi si din credit. Doar ca acolo Florentin a avut o surpriza de proportii, desi ar fi trebuit sa intuiasca asta. Fiind titularul principal, iar Amelia avand doar 800 lei pe cartea de munca, Florentin nu numai ca nu a putut fi scos din credit, dar nici macar nu i s-a putut reduce cota de contributie la credit. In acest moment, el e indatorat aproape la limita maxima, astfel ca nu mai are acces nici macar la cel mai modest overdraft.

Potrivit bancii, singura solutie ca el sa fie scos din credit este ca Amelia sa aduca alt codebitor, cel putin la fel de solvabil financiar ca Florentin. Numai ca intervine inca o problema de filme SF. Florentin nu poate fi scos din proprietate, din care detine 50%, pentru ca legislatia de la Prima Casa interzice instrainarea imobilului mai devreme de cinci ani fara stingerea integrala a creditului. Daca pana la urma Amelia gaseste un codebitor solvabil, Flotentin poate fi scos din proprietate doar in urma unui partaj, care insa costa circa 5-6.000 lei, bani pe care nu ii are niciunul de dat in prezent.

Acum, Amelia ramane sa achite cum poate rata care ii depaseste cu 50% veniturile oficiale disponibile, iar Florentin inca este prins in credit ca titular principal si nu mai poate lua niciun alt credit, cat de mic. In cazul in care creditul nu poate fi dus de Amelia sau nu gaseste un codebitor, solutia naturala este vanzarea apartamentului.

Integral in Capital.ro