Deficitul bugetar pe primul semestru a fost de 1,06% din PIB
Data publicarii: 26-07-2013 | Finante-BanciExecutia bugetului general consolidat primul semestru al anului s-a incheiat cu un deficit de 6,63 miliarde lei, respectiv 1,06 % din PIB, conform datelor operative ale Ministerului Finantelor Publice /MFP/, fata de 6,79 miliarde lei, respectiv 1,16% din PIB, la aceeasi data a anului precedent.
Potrivit MFP, aceste date confirma continuarea procesului de consolidare fiscala si incadrarea in parametrii stabiliti cu partenerii externi.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de aproximativ 97,5 miliarde lei, reprezentand 15,6 % din PIB, au fost cu 4,8% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Incasarile din impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale au crescut cu 9,3% si respectiv 4,3%, datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a reantregirii salariilor personalului bugetar si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013.
Fata de aceeasi perioada a anului precedent veniturile din TVA au crescut cu 2,3%, in conditiile in care incasarile din TVA au crescut cu 4,8%, in timp ce rambursarile de taxa au fost cu 14,8% mai mari. Accizele au crescut (+4,2%) ca urmare a majorarii accizei la motorina incepand cu ianuarie 2013 si a cursului de schimb luat in calcul la plata accizelor.
Incasarile din impozitul pe profit s-au redus cu 5,5% fata de aceeasi perioada a anului 2012, in principal ca urmare a regularizarii platilor efectuate de bancile comerciale. Cresteri semnificative s-au inregistrat la incasarile din dividende (+ 334 milioane lei) precum si la taxa pe utilizarea bunurilor ca urmare a incasarii taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio (2,1 miliarde lei).
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate cu 9,4 % si la venituri nefiscale cu 6,3%.
Taxa pe valoare adaugata incasata a crescut cu 2,1% fata de luna ianuarie 2012, dar ca urmare a cresterii rambursarilor din TVA cu 46,8%, soldul net al incasarilor s-a diminuat cu 9,5 %.
Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au continuat evolutia ascendenta fiind cu 21% mai mari fata de cele din luna precedenta, nivelul inregistrat fiind similar cu cel din aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 104,2 miliarde lei, reprezentand 16,7% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 4,3% fata de aceeasi perioada din anul precedent. S-au inregistrat cresteri la cheltuielile de personal (+18,0%), ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar si a platii hotararilor judecatoresti si la subventii (+9,3%).
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut de asemenea cu 6,8%, ca urmare a accelerarii procesului de achitare a arieratelor de catre autoritatile locale si a platilor din fondul national de sanatate. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 12,2 miliarde lei (1,96% din PIB).
In cheltuielile bugetului general consolidat este inclusa si suma de 800 milioane lei din imprumuturile din varsaminte din privatizare, contractate de unitatile administrativ-teritoriale pentru plata arieratelor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri