Liceenii dau lectii despre impozite sefului Fiscului

Data publicarii: 07-11-2006
Sebastian Bodu nu stie valoarea penalizarilor de intarziere, titreaza Evenimentul Zilei. Peste 100 de elevi clujeni "de-a doispea" au aflat ieri, direct de la seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, cum e cu impozitele si cu evaziunea fiscala. Concluzia discutiilor a formulat-o tot un elev. Andi a prins mesajul subliminal al dezbaterii: "Mergem spre mai bine. Au inceput sa se toarne intre ei in ministere si asta e cel mai bun semn".

Neplata impozitelor -"omor indirect"

La intalnirea de ieri, tinerii s-au dovedit mai pregatiti decat scontase presedintele ANAF si au reusit chiar sa-l puna in incurcatura cu unele dintre intrebari.

"Este a doua oara cand vorbesc in fata unor elevi. Am inceput campania la Constanta, orasul meu natal", s-a adresat Bodu celor vreo 150 de tineri stransi in sala festiva a Colegiului National "George Cosbuc".

Imbracat "casual", cu un sacou sport si o pereche de blugi, presedintele ANAF s-a plimbat timp de o ora printre elevi, explicandu-le cum sta treaba cu Fiscul, Vama si Garda Financiara, neplata impozitelor si evaziunea fiscala, penalitatile de intarziere si arieratele.

"Evaziunea fiscala inseamna ca ascunzi, ca nu platesti taxe la stat. E o infractiune, o fapta antisociala foarte grava si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani. De ce se pedepseste ca omorul?", a vrut sa afle Bodu. "Pentru ca e un omor indirect", i-a replicat din sala Radu, spre amuzamentul colegilor.

Presedintele ANAF le-a mai povestit elevilor ca impozite se platesc inca din antichitate si le-a explicat cum sta treaba cu "contractul social" definit de J.J. Rousseau.

"Cand furi de la stat e mai grav ca atunci cand furi de la privat. Mai devreme sau mai tarziu esti prins oricum, pentru ca intotdeauna lasi urme, lucrezi cu cineva. Din experienta, pot sa va spun ca cei care fura se parasc unul pe altul", i-a invatat Bodu.

Acelasi Radu a reusit sa-l puna in incurcatura pe seful ANAF, atunci cand a dorit sa afle care este nivelul penalizarilor pentru impozitele neplatite de persoanele fizice.

"Nu ma asteptam la aceasta intrebare", a replicat Bodu, explicand apoi cum functioneaza sistemul, cu sechestrul asigurator si poprirea de conturi.

De ce sa platim, daca statul nu o face?

Tinerii au mai intrebat cum e cu fotbalistii vanduti pentru datoriile clubului, cu operatiunea "Gramofonul" sau de ce oamenii trebuie sa plateasca impozite, cand statul nu-si achita obligatiile fata de ei.

Ministrul a fost nevoit sa le explice de ce parlamentarii isi stabilesc salarii atat de mari, in timp ce profesorii abia se descurca de pe o zi pe alta si a folosit ocazia ca sa militeze pentru parlamentul unicameral. "Trebuie sa existe vointa politica in fiecare partid", a adaugat el.

La finalul discutiei, elevii ne-au declarat ca s-au dumirit "cum sta treaba cu impozitele". "M-a interesat cum si cand va trebui sa platim taxe si impozite dupa ce terminam scoala. A fost o discutie folositoare, chiar daca n-a prea stiut cum e cu penalitatile acelea de intarziere", ne-a spus Radu.

CAMPANIE

"S-o facem legal"

Prin campania care se desfasoara in perioada octombrie-decembrie 2006, ANAF se adreseaza elevilor de liceu. In cadrul ei, Sebastian Bodu se va mai intalni cu elevi din Iasi, Timisoara, Craiova si Bucuresti.

"Nu am auzit ca Fiscul american sa faca asemenea campanii de informare in licee. In America s-a ajuns la un fel de pace: noi le dam dreptul, iar ei ne lasa in pace. Taxele se strang foarte disciplinat. Toti stiu ca de Fisc nu scapi, si cei mai mari mafioti, precum Al Capone, tot datorita neplatii taxelor au fost prinsi", spune Sorin Adam Matei, profesor la Purdue University, din Indiana, Statele Unite.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: