Leo Orban, negociatorul ideal

Data publicarii: 07-11-2006
Viitorul comisar UE a cumparat, in 2004, de la Petre Marian Milut, om de afaceri cu interese la Bruxelles, doua apartamente la un pret mult subevaluat, aflam din Evenimentul Zilei. Profilul lui Leonard Orban, propus pentru ocuparea primului post de comisar european din partea Romaniei, ascunde o tranzactie imobiliara in urma careia a facut o economie de aproximativ 35.000 de euro. Acum mai bine de doi ani, pe cand era negociator-sef adjunct in relatia cu Uniunea Europeana, Orban a cumparat doua apartamente de doua camere, la un pret subevaluat, de la Petre Marian Milut.

Tranzactia s-a facut cu un om de afaceri care a beneficiat de fonduri europene, ale carui firme acorda consultanta pentru accesarea banilor si care conduce Uniunea Nationala a Patronatului Roman - organizatie cu reprezentanta la Bruxelles.

Case la preturi din anii '90

Pretul se regaseste chiar in declaratia de avere a lui Leonard Orban, din 10 ianuarie 2006. Pentru doua apartamente, situate pe strada Aripilor, s-au achitat 478,02 milioane lei vechi (suprafata: 52,5 metri patrati) si 533,47 milioane lei (58,6 mp). Aceste preturi erau posibile la inceputul anilor '90.

In acea perioada insa, Orban locuia, impreuna cu sotia, Andra, si cu fiica, Irina, intr-o casa natio-nalizata. Imobilul, situat aproape de Piata Romana, pe strada Aurel Vlaicu - unde locuiau fosti si actuali nomenclaturisti - a fost revendicat in anul 2001.

Rezolvarea situatiei locative

Asa ca, in 2004, an in care, po-trivit datelor primariei, vila din  strada Vlaicu nu fusese inca re-trocedata, Leonard Orban isi asigura spatele.

Documentele de carte funciara arata cum cumpara cele doua apartamente din strada Aripilor, in zona de nord a Capitalei.

Daca preturile din declaratia de avere sunt reale, atunci, in moneda europeana (forte pe piata imobiliara inca de atunci) se traduc in 11.855,66 euro pentru apartamentul mai mic si 13.230,99 pentru locuinta mai mare.

Sume derizorii. Conform expertilor imobiliari consultati, media vanzarilor pentru acea perioada a anului arata ca un asemenea apartament s-a vandut cu 30.000 de euro. Cel mai ieftin a ajuns la 27.000 de euro, insa fara a avea vreo imbunatatire de tip gresie, parchet sau termopane.

Asadar, familia Orban facea o afacere senzationala, achitand 25.000 de euro pentru doua locuinte care valorau cel putin 60.000.

Pierdere in contul omului de afaceri

Aceleasi documente de carte funciara fac lumina si asupra celui care a pierdut cel putin 35.000 de euro din aceasta afacere. Apartamentele apartineau omului de afaceri Petre Marian Milut si sotiei sale, Adriana Maria.

Cei doi au facut intabularea (inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara) pe 28 aprilie 2004, la 13 ani, respectiv 12 ani de la achizitionarea apartamentelor. Unul fusese primit de Milut, in 1985, de la IIRUC (trust de stat), unde lucra, iar celalalt il cumparase in anii '90 de la un vecin care se muta.

Luna urmatoare, pe 10 mai 2004, locuintele trec in proprietatea familiei Orban.

Ele valoreaza acum cel putin 60.000 de euro fiecare. Potrivit expertilor imobiliari din zona, cine gaseste un apartament la un asemenea pret trebuie sa aiba un noroc chior.

Orban: atat a cerut Milut

Leonard Orban a refuzat sa faca vreun comentariu. Surse apropiate viitorului comisar european ne-au declarat ca momentul afacerii cu Milut a fost strans legat de faptul ca familia Orban urma sa paraseasca imobilul din Aurel Vlaicu.

Aceleasi surse afirma ca Orban nu il cunostea pe Milut si ca acesta a fost pretul cerut de omul de afaceri. Ulterior, cei doi s-au intalnit cu diverse ocazii.

Despre aceasta tranzactie, demnitarul a mai sustinut, in cercul sau de apropiati, ca e legala, dar ca "i s-a cautat neaparat ceva, intrucat nu i se gasise nimic in trecut". El a facut referire la faptul ca nu a fost implicat deloc in afaceri si nici in politica.

Versiunea Milut: "O coincidenta uluitoare"

Milut s-a aratat foarte surprins de interesul presei. Singura explicatie privind pretul foarte mic pe care l-a primit tocmai un om de afaceri experimentat a fost: "Discutam de o piata volatila, cea a imobiliarelor".

Despre faptul ca i-a vandut lui Orban, Milut spune ca "e o coincidenta absolut uluitoare". In versiunea sa (un om de afaceri care are "zeci de apartamente"), de vanzare s-a ocupat o agen-tie imobiliara, iar actele le-a sem-nat nu el, ci sotia sa, Adriana Maria.

"Pe Leonard Orban nu l-am cunoscut inainte personal. M-as fi bucurat sa fi fost prietenul meu. Am aflat acum cateva luni ca lui i-am vandut apartamentele. El mi-a spus, la o conferinta la Marriott", sustine omul de afaceri.

A adaugat ca va actiona in judecata "Evenimentul zilei" in cazul in care "speculeaza": "Nu legati chestia asta cu faptul ca a ajuns comisar european".

Chestionat asupra faptului ca si la momentul tranzactiei Orban avea functie publica (adjunct al negociatorului-sef) si asupra relatiei dintre ei, Milut a insistat ca aceasta a fost "inexistenta", cei doi intalnindu-se "doar de cateva ori, la diverse conferinte". (A contribuit Laurentiu Mihu)

Testul cifrelor

Pretul zonei in 2004: minimum 27.000 euro

Un apartament de doua camere costa, in 2005, intre 38.000 si 40.000 de euro, iar in 2004 cu cateva mii de euro mai putin, adica minimum 30.000 de euro.

Asa spun cei de la agentia Expo Casa Grup, situata la cateva blocuri distanta de cel al familiei Orban. Minimul istoric inregistrat de ei a fost, pentru acel an, 27.000 de euro, un apartament de doua camere fara imbunatatiri.

Consultati telefonic, expertii de la Eurisko sunt categorici: 27.000 de euro e prea putin, preturile erau mai mari. Acum, apartamentele lui Leonard Orban pot fi vandute, fiecare, la un pret situat intre 60.000 si 80.000 de euro.

ALTERNATIVE. Daca nu ar fi avut acest chilipir la indemana, familia negociatorului-sef adjunct ar fi trebuit sa achite in jur de 60.000 de euro pentru cele doua locuinte. In cazul in care nu ar fi dispus de acesti bani, solutia era fie un credit pentru achizitia de case, fie o chirie.

Putere

Acces la decizie si informatie

Pe 25 aprilie 2005, la Abatia Neumunster din Luxemburg, Leonard Orban semna, in numele Romaniei, alaturi de presedinte, premier si ministrul de externe, Tratatul de aderare la UE.

El a fost implicat direct atat in convenirea documentelor de politica generala, cat si in discutiile cu privire la distribuirea fondurilor europene catre Romania.  In perioada mai 2001-decembrie 2004, ca adjunct al negociatorului-sef, a coordonat tehnic capitolele de negocieri pentru toate capitolele acquis-ului comunitar.

Din decembrie 2004 pana in aprilie 2005, ca negociator-sef, a coordonat pregatirile de aderare si cele pentru tratat, iar apoi a fost coordonator pentru pozitia Romaniei referitoare la afacerile europene. Potrivit unor surse din anturajul sau, a fost curtat de mai multe partide, intre care PNTCD, pentru a intra in politica.

Afaceri

In cursa pentru fonduri UE

Petre Marian Milut detine un grup de firme cu activitati variate (de la materiale de constructii la IT) si prezideaza Uniunea Nationala a Patronatelor din Romania (UNPR).

Un scop declarat al lui Milut a fost de a atrage fonduri europene. In cadrul grupului sau de firme exista specialisti in finantari nerambursabile.

Potrivit documentelor postate pe internet, Prefab Calarasi, una dintre firmele sale, a accesat un program SAPARD in valoare de 189.000 de euro, pentru modernizarea serelor de la Calarasi. Si prin UNPR au fost accesate fonduri, potrivit documentelor de pe site-ul organizatiei.

Milut a declarat, in repetate randuri, ca Uniunea doreste sa devina un garant al fondurilor structurale acordate de UE. UNPR si-a inaugurat o reprezentanta la Bruxelles, pentru a directiona oportunitati de afaceri catre Romania.

Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: