Atanasiu (AVAS): Electroputere ar putea fi vanduta pe un euro
Data publicarii: 07-11-2006
AVAS urmeaza sa pregateasca o hotarare de guvern speciala prin care sa aprobe metoda de vanzare pe un euro a uzinei Electroputere Craiova si, de asemenea, sa realizeze toate calculele necesare pentru a stabili cuantumul la care se va ridica investitia, astfel incat sa poata fi continuata productia. Potrivit lui Atanasiu, AVAS va face o grila de punctaj care nu se va axa pe valoarea de cumparare a actiunilor, ci pe programul investitional si pe plata datoriilor.
"Nu exista cumparatori care sa fie interesati sa preia societatea, din cauza datoriilor uriase. A-TEC Industries AG a fost singura companie care si-a manifestat interesul in acest sens, dar a fost doar o discutie de principiu si nu pot sa plateasca toate datoriile", a precizat presedintele AVAS.
Companiile care au depus scrisori de interes la AVAS pentru privatizarea Electroputere ar putea forma consortii si sa prezinte planuri de investitii ca sa poata prelua fiecare activele care ii intereseaza.
Atanasiu renunta astfel la metoda de privatizare a Electroputere, dar si a altor companii de stat cu datorii, promovata de fostul presedinte al AVAS, Razvan Orasanu, care vroia sa modifice legislatia astfel incat investitorul sa beneficieze de stergerea datoriilor in contrapartida cu investitii echivalente. Atanasiu a opinat ca o astfel de lege nu ar putea fi aprobata. "Nu trece o asemenea lege, care sa prevada stergeri de datorii. Trebuie sa ne adaptam practicii europene care nu accepta astfel de metode", a precizat presedintele AVAS.
Datoriile Electroputere sunt de 40 milioane de euro. Metoda de vanzare pe un euro (la acea vreme pe un dolar) a mai fost folosita in anii 90, in cazul uzinei Roman Brasov de exemplu, si a suscitat multe comentarii si nemultumiri, fiind considerata o modalitate nu tocmai ortodoxa de privatizare. O alta societate privatizata pe un dolar a fost, in 1997, IMGB Bucuresti.
Pachetul de actiuni pe care il detine AVAS la Electroputere este de 62,82%. Uzina din Craiova este principalul producator de aparatura electrica si de locomotive din Romania. Anul trecut, Electroputere a inregistrat o cifra de afaceri de peste 8,5 milioane euro, dar si pierderi de circa doua milioane euro.
AVAS a primit, in 2005 si 2006, 17 scrisori de intentie pentru privatizarea societatii Electroputere Craiova, din care numai patru apartin unor companii romanesti. Cei 17 potentiali investitori sunt, in ordinea depunerii scrisorilor: Asociatia Salariatilor ELPAS, Romania, DAB - LTD impreuna cu Electromec, Grecia; DAB - LTD, Grecia; Bombardier, Germania; Horvath Holding, Ungaria; Serviciile Comerciale Romane, Romania; A-TEC Industries AG, Austria; Gieberei Heunisch GMBH, Germania; Skoda Holding, Cehia; Goetzpartners Corporate Finance GMBH, Germania; Bhart Heavy Electricals Ltd, India; Xedox Exim SRL, Romania; Pramac Group, Italia; Zhuzhou Times Electric Group, China; Mytilineos Holding, Grecia, Masterfield Investement Group, SUA; Inda SA, Romania.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România