Cum se va aplica impozitul forfetar

Data publicarii: 16-09-2013 | Actualitate
Ministerul de Finante urmeaza sa introduca de la 1 ianuarie 2014 impozitul forfetar, astfel incat firmele din domenii cu evaziune fiscala ridicata (precum industria turismului, servicii etc) vor plati obligatoriu o suma minima. Cum se va aplica impozitul forfetar?

Autoritatile au luat in vizor operatorii din turism (hoteluri, pensiuni), restaurantele, barurile si cafenelele, salaoanele de infrumusetare, spalatoriile auto. Astfel, aceste categorii care pana acum plateau o cota de 16% impozit pe profit sau 3% din cifra de afaceri vor plati un impozit forfetar incepand, probabil, cu 1 ianuarie 2014. Noua taxa va fi calculata in functie de mai multe criterii si nu va fi o suma fixa ca pana acum. Suprafata pe care-si desfasoara activitatea va fi un criteriu. In cazul spalatoriilor, statiilor de vulcanizare sau IT, de exemplu, potrivit Evenimentului Zilei, se va aplica un coeficient de 6 lei pana la 10 lei pe metru patrat. Suma rezultata se inmulteste cu 12 luni.

La saloanele de infrumusetare se va lua in calcul, printre altele, numarul de scaune.

La restaurante, alimentatie si catering, se pleaca de la o baza de 1.400 de lei, care va tine cont apoi de variabile ca: rangul localitatii (4 tipuri), suprafata utila a locatiei, coeficientul de sezonalitate, coeficientul de ajustare pentru spatiul tehnic.

Pentru hoteluri si pensiuni, s-a prevazut o cota fixa, apoi reduceri in functie de sezonalitate, amplasarea in rural sau urban, central sau la periferie etc.

'Persoanele juridice romane sunt obligate la plata impozitului forfetar, in conformitate cu prevederile prezentului titlu, daca la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: a) au inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala, una din urmatoarele activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 4520-'Intretinerea si repararea autovehiculelor', 5510 - 'Hoteluri si alte facilitati de cazare similare', 5520 - 'Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata', 5530 -' Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere', 5590 - 'Alte servicii de cazare', 5610 - 'Restaurante', 5621 - 'Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente', 5629 - 'Alte servicii de alimentatie n.c.a.', 5630 - 'Baruri si alte activitati de servire a bauturilor', se spune in document.

Pentru a intra in categoria platitorilor de impozit forfetar companiile trebuie sa fi realizat o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sa detina active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro, conform ultimei situatii financiare aprobate, sa aiba o pondere de peste 70% a veniturilor obtinute din desfasurarea activitatilor corespunzatoare codurilor CAEN mentionate, in total venituri, si un numar mediu anual de salariati mai mic de 250. De asemenea, companiile nu trebuie sa se afle in dizolvare, potrivit legii.

Integral in Capital.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: