Un profesor debutant si un sofer de parlamentar castiga la fel
Data publicarii: 09-11-2006
Cel mai mare salariu din invatamant este de 4.000 lei pentru un profesor universitar cu o vechime de peste 25 de ani, in timp ce un senator sau un deputat primeste un salariu de 5.334 lei, la care se adauga prime, sporuri, cheltuieli forfetare.
In invatamant, profesorii debutanti si preparatorii sunt cei mai prost platiti, cu venituri de 725 lei si respectiv 782 lei, lunar. Un profesor fara grade si cu o vechime de 10-15 ani poate ajunge la un salariu cuprins intre 1.000 si 1.700 de lei. In parlament, cel mai mic salariu este de 493 de lei pentru un secretar dactilograf.
In 2007, atat cadrele didactice, cat si personalul care lucreaza in palament sau alesii vor beneficia de cresteri de salarii. Cheltuielile salariale ale Senatului vor fi in suma de 56,45 milioane lei, in crestere cu 41% fata de acest an, iar cele ale Camerei Deputatilor vor depasi 121 de milioane, cu 36% mai mult decat in 2006, si includ, pe langa salarii, prime, sporuri, salarii de merit.
Cheltuielile bugetare cu salariile cadrelor didactice vor fi de circa sapte miliarde de lei, in 2007, pentru cei circa 350 de mii de angajati din sistem. Guvernul a propus o crestere salariala de 18%, in 2007, nivel care i-a nemultumit pe sindicalistii care si-au sustinut cauza in parlament, participand la dezbaterile bugetului in comisii. Dupa ce amendamentul acceptat de Comisia de invatamant prin care se suplimenta aceasta majorare cu alte 4%, ajungand in total la 22%, a picat in Comisia de buget-finante, unde atat ministrul finantelor si cel al educatiei, cat si parlamentarii puterii s-au opus, sindicatele au anuntat ca vor declansa din nou greva generala, periclitand anul scolar in curs.
Bugetul urmeaza sa fie dezbatut in plenul Camerelor, la inceputul saptamanii viitoare, existand astfel inca o posibilitate ca amendamentul prin care se cerea majorarea salariala sa fie admis.
Ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a sustinut ca majorarea acordata cadrelor didactice anul viitor este cea mai mare dintre toate categoriile de bugetari si a explicat ca, desi fondurile de salarii la majoritatea autoritatilor publice cresc cu peste 15%, sumele nu se vor reflecta si in majorari de salarii pentru ca banii vor fi pentru crearea de noi posturi sau alte destinatii.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România