Raportul Saxo Bank pe Q4 2013: cresterea globala incetineste

Data publicarii: 10-10-2013 | Finante-Banci

Cu sau fara sprijinul infuziei monetare venita din partea bancilor centrale, cresterea globala se indreapta spre o incetinire a ritmului, scriu analistii Saxo Bank in raportul financiar al bancii pe trimestrul al IV-lea 2013. Acestia nu se asteapta la un reviriment al dezvoltarii economice pana cand politicienii nu vor renunta la sprijinirea acelor parti ale economiei care nu necesita sustinere si vor incepe sa sprijine adevaratul motor al cresterii economcie si crearii de locuri de munca: intreprinderile mici si mijlocii. 

Cu o necesitate in crestere de a ajusta asteptarile legate de nivelul dobanzilor dupa ce banca Federala a SUA a amanat renuntarea la achizitia de bonduri, se anunta o furtuna la orizont. Aceasta ar trebui sa fie o veste buna, dupa cum se arata in raportul trimestrial Saxo Bank tocmai dat publicitatii. Singura modalitate de a opri experimentul monetar fara precedent este propriul sau esec de a demonstra ca genereaza ceea ce ar fi trebuit sa genereze de la inceput: locuri de munca si salarii crescute. 

Saxo Bank crede ca o economie slabita, in special una cu o piata a muncii care abia razbate, va forta mana Bancii Federale care, in loc sa renunte la infuzia monetara, va fi nevoita sa creasca nivelul achizitiilor, din moment ce economia este prea lispita de vigoare pentru a se pune pe picioare fara sprijinul celor de la Fed. In timp ce pietele isi ajusteaza asteptarile raportandu-se la aceasta situatie, am putea vedea o continuare a alimentarii sperantei cu tactica "ne facem ca facem”, ceea ce ar duce valoarea asseturilor si mai sus. Totusi, undeva pe la inceputul lui 2014, ciclul infuziilor monetare - sau cel putin raspunsul pietei la ele - va incepe sa isi piarda din efect pentru ca politica Bancii Federale isi va pierde si ea din credibilitate. Pana la urma, toate miscarile istorice majore in politica au venit doar ca rezultat al caderilor pietei sau al cresterii ratei somajului pana la un nivel greu de tolerat. Cu alte cuvinte, infuzia monetara va deveni mai degraba doar un instrument de amenintare cand piata il respinge, nu un prilej de sarbatoare.  

Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank, comenteaza: "Incepem sa mergem cu rezervorul gol in 2014 si intrevad o mare dezbatere privind care va fi adevarata strategie de exit din aceasta paradigma "sa ne facem ca facem”. Acum, sunt doar doua modalitati: pomparea economiei pentru a reduce povara datoriei (ceea ce nu se va intampla) sau anularea datoriei dintre trezorerii si bancile centrale. Dra cred ca exista o a treia cale, ca in 1940, utlima data cand Banca a fost implicata in asa-zisa salvare a pietei. A fost ea salvata, in final, de deflatie si recesiune, aduse de aceeasi politica prin care incetinim azi ritmul de dezvoltare, prin infuzia de easy money. Istoria e aproape de a se repeta doar pentru ca nu am invatat din greseli si ne e teama de schimbare.”

Saxo Bank crede ca ne putem pregati pentru un start bun in Q4, dar si pentru probleme pe pietele de asseturi cand va incepe 2014. Steen Jakobsen a adaugat: "Folositi 2014 pentru a face curatenie si pregatiti-va pentru o lume tot mai echilibrata, cu mai putin leverage si incercati sa sustineti acea parte a economiei pe care am mentinut-o constant in afara acestui ciclu: IMM-urile.”

Raportul integral poate fi descarcat la: http://www.tradingfloor.com/blogs/quarterly-outlook