9 profesionisti romani au obtinut titlul CFA in 2013

Data publicarii: 25-10-2013 | Finante-Banci

CFA Romania a decernat titlul "Chartered Financial Analyst” celor 9 profesionisti romani care au intrunit toate conditiile de eligibilitate si anume: promovarea a 3 examene, 4 ani experienta profesionala relevanta in domeniul financiar si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte.

Evenimentul CFA Charter Award i-a avut ca Invitati de Onoare pe domnul Meir Statman, Glenn Klimek Professor of Finance, Leavey School of Business, Santa Clara University, SUA care a sustinut o prezentare cu titlul "What Investors Really Want, Lessons from Behavioral Finance” si pe domnul Nitin Mehta, CFA de la CFA Institute, care a vorbit despre importanta detinerii titlului CFA. Moderatorul evenimentului a fost domnul Dorin Alex Badea, CFA - Presedinte CFA Romania.

"Suntem de trei ori onorati astazi, pe de o parte pentru ca primim vizita unuia dintre cei mai importanti conducatori ai CFA Institute, apoi pentru ca avem ca invitat un reprezentant de marca al comunitatii academice in domeniul finantelor comportamentale si, nu in ultimul rand, avem onoarea de a le spune bun venit in profesia noastra celor noua premiati ai acestei seri care vor primi Charter-ul CFA, una dintre cele mai prestigioase acreditari in plan international”, a declarat Dorin Alex Badea, CFA - Presedinte CFA Romania, in deschiderea evenimentului. 

"Fiecare candidat a parcurs o pregatire riguroasa si cu siguranta a dedicat o mare parte din timpul liber studiului, insa acum, odata cu obtinerea certificarii si-a "recapatat viata”. Titlul CFA reprezinta o investitie in viitor, o investitie care nu se supune regulilor de alocare prudentiala si care prezinta un risc minim de depreciere”, a spus domnul Nitin Mehta, CFA de la CFA Institute inainte de inmanarea certificarilor.

Cei mai noi detinatori ai titlului CFA sunt: Roxana COPACEL, Cristina DUMITRESCU, Laura HEXAN, Veronica ILINCA, Alina Elena NEGRILA, Cristian POPA, Claudiu SABAU, Danut TRIFU, Bogdan Constantin TUDOSIE.

Domnul Meir Statman, Glenn Klimek Professor of Finance a explicat in prezentarea sustinuta: "Printre abordarile moderne asupra pietelor financiare se numara una care presupune ca pietele financiare sunt eficiente si se supun unor reguli si teorii cunoscute, iar alta sustine contrariul. Eu tind sa cred ca pietele sunt eficiente, urmeaza niste reguli, iar conform unor studii internationale investitorii individuali reusesc mai rar sa supraperfomeze piata. Totodata asteptarile investitorilor s-au schimbat in ultimii 30 de ani, de la expectatia unor randamente mari cu riscuri mici pana la a accepta in prezent randamente mai mici cu riscuri mai mari. Conform unor studii internationale investitorii au preferinte diferite inclusiv in functie de asezarea geografica. De exemplu investitorii chinezi accepta riscuri mai mari, pe cand investitorii germani prefera riscuri mai mici. "

CFA Charter Award Ceremony s-a desfasurat cu sprijinul Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE, in cadrul "ASE CONFERINTE 100”, si al companiei Media XPRIMM. 

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii. Astazi, in lume exista peste 100.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele 136 societati membre ale CFA Institute.

Candidatii pentru titlul CFA trebuie sa promoveze o serie de trei examene intr-o perioada de 3 -7 ani. Fiecare examen presupune cca 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte.

 CFA Romania este asociatia analistilor financiari din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrata de CFA Institute (USA). CFA Romania este una dintre cele 136 de societati membre ale CFA Institute, asociatia avand misiunea de a promova interesele membrilor si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala. In prezent, CFA Romania are peste 130 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidati pentru unul din cele 3 nivele de examinare care conduce la acordarea acestui titlu. Profesionistii care sunt membri CFA Romania lucreaza pentru institutii bancare, societati de asigurare, firme de intermediere de valori mobiliare, companii de asset management, administratori de fonduri de pensii, firme de consultanta, etc. 

Misiunea CFA Institute este aceea de a fi leader-ul mondial in domeniul investitiilor, prin promovarea celor mai inalte standarde de etica, educatie si excelenta profesionala in folosul intregii societati.