BNR a redus dobanda cheie la 4 procente
Data publicarii: Astazi, 06-11-2013 | Finante-BanciIn sedinta din 5 noiembrie 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele:
- Reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,0 la suta pe an de la 4,25 la suta incepand cu data de 6 noiembrie 2013;
- Gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar;
- Mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 7 noiembrie 2013.
Datele macroeconomice releva accelerarea dezinflatiei datorita scaderii semnificative a preturilor marfurilor alimentare ca efect al recoltei agricole bune, al reducerii cotei TVA la paine si unele produse de panificatie si al disiparii efectului de baza negativ din anul 2012. Acesti factori se adauga impactului exercitat de persistenta deficitului de cerere agregata si de ameliorarea anticipatiilor inflationiste.
Sub influenta factorilor mentionati, rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 1,88 la suta in luna septembrie 2013 fata de 3,67 la suta in luna precedenta.
In acelasi timp, rata medie anuala a inflatiei a consemnat o reducere in luna septembrie 2013 la un nivel de 4,8 la suta de la 5,1 la suta in luna august. Rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum - indicator relevant pentru asigurarea comparabilitatii la nivel european si evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - s-a redus in luna septembrie 2013 la un nivel de 4,1 la suta de la 4,4 la suta in luna august.
Imbunatatirea evolutiei si perspectivelor inflatiei a permis BNR ajustarea graduala a conduitei politicii monetare in ultimele luni in conditii compatibile cu ancorarea eficace a anticipatiilor si in paralel cu monitorizarea atenta a evolutiilor interne si internationale.
Exporturile, alaturi de productia agricola a acestui an, au reprezentat principalul motor al recentei revigorari a activitatii economice din Romania, contribuind la o corectie substantiala a deficitului de cont curent al balantei de plati externe si la dinamizarea productiei industriale. In acelasi timp cererea interna a manifestat o revenire modesta, prefigurata a se intari gradual.
Dinamica anuala reala a creditarii sectorului privat ramane in teritoriu negativ in pofida unei relative imbunatatiri a evolutiei imprumuturilor in moneda nationala. Reducerile succesive ale ratei dobanzii de politica monetara din ultimele luni s-au reflectat favorabil, cu un anumit decalaj, asupra ratelor dobanzilor la imprumuturile acordate sectorului real.
Consolidarea transmisiei politicii monetara este astfel de natura sa asigure premise pentru revigorarea creditarii sustenabile, refacerea increderii si sustinerea cresterii economice. Exista in continuare spatiu pentru reducerea ratelor dobanzilor la imprumuturile acordate companiilor si populatiei, cu respectarea normelor de prudentialitate.
In sedinta de astazi, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei. Documentul indica perspectiva coborarii ratei inflatiei catre niveluri minime istorice in prima parte a anului 2014, pe fondul prelungirii impactului tranzitoriu al recoltei agricole din acest an si al scaderii cotei TVA la unele produse de panificatie.
Potrivit proiectiei actualizate, scaderea temporara, mai pronuntata a ratei inflatiei in urmatoarele luni va fi urmata de evolutia acesteia in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei stationare de 2,5 la suta pana la finele orizontului de prognoza.
Riscurile asociate prognozei actualizate provin in principal din mediul extern, fiind legate de volatilitatea fluxurilor de capital in conditiile procesului de dezintermediere transfrontaliera din sistemul bancar si ale variabilitatii apetitului pentru risc al investitorilor.
In acest context, CA al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,0 la suta pe an de la 4,25 la suta. Astfel, incepand cu 6 noiembrie 2013, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 7,0 la suta pe an de la 7,25 la suta, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 1,0 la suta pe an. CA al BNR a decis totodata continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Ajustarea graduala a conditiilor monetare vizeaza mentinerea in mod sustenabil a stabilitatii preturilor pe termen mediu corespunzator tintei anuale stationare de 2,5 la suta. Aceasta conduita va contribui la ancorarea anticipatiilor inflationiste la un nivel scazut si la redresarea sanatoasa, de durata a creditarii sectorului privat.
Implementarea consecventa a unui mix adecvat al politicilor macroeconomice, in linie cu prevederile noului acord preventiv de finantare externa incheiat cu institutiile internationale, este de asemenea de natura sa consolideze stabilitatea si perspectivele cresterii economiei romanesti, intarind astfel rezistenta acesteia fata de socuri externe.
BNR reafirma ca va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin calibrarea corespunzatoare a conduitei politicii monetare si utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune, sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara.
Noul Raport trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 7 noiembrie 2013. Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 8 ianuarie 2014.
comunicat de presa BNR
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI