Descurca-te cu un sef dificil

Data publicarii: 13-11-2006
Specialistii in resurse umane spun ca cele mai bune arme pentru a lupta impotriva unui boss cu care nu te mai intelegi sunt diplomatia si comunicarea, aflam din Evenimentul Zilei. Imi amintesc de un prieten care avea probleme din cauza superviserului cu care lucra. Acesta il critica in public, el fiind total demotivat de aceasta abordare. Persoana superioara lui era un profesionist foarte bun, dar sa spunem ca mai avea de invatat pe partea de mentorat. Conflictul a fost moderat de catre managementul companiei, soldandu-se cu schimbarea echipei, in sensul ca prietenul meu a fost repartizat unui alt superviser."

Iti suna cunoscuta povestea spusa de Bogdan Grigore, consultant in resurse umane al HR Romania? Ai avut parte de experiente neplacute cu seful, situatii peste care n-ai stiut sa treci? Indiferent care ar fi motivele neintelegerii (uneori o ironie sau o gluma proasta sunt suficiente pentru a-ti strica ziua), expertii in resurse umane au o reteta care nu da gres: "Combina diplomatia si comunicarea".

Compromisul, calea de mijloc

Daca tu lasi un pic de la tine si mai lasa si seful, cu siguranta se va gasi o cale de mijloc. "Orice situatie conflictuala poate fi rezolvata prin compromis, atat timp cat acesta nu inseamna lipsa de integritate", subliniaza Carmen Ungureanu, specialist al Centrului de Dezvoltare a Carierei din Timisoara.

"Cel mai bine este sa discuti in particular cu seful despre problema pe care o ai. Trebuie sa fii diplomat. Daca seful nu vrea sa admita ca a gresit, cauta un moment potrivit pentru discutie. Cel mai indicat, chiar dupa ce ai rezolvat o problema. Diplomatia si comunicarea sunt foarte utile in cazuri de conflict", spune si psihologul Cristian Vasile.

Infrunta-ti dictatorul

Daca te irita fiecare intepatura a sefului sau fiecare observatie gratuita, atunci cu siguranta nu te simti bine la locul de munca. Si daca din cauza asta vii la slujba cu un gust amar, este cazul sa iei masuri. In fond, fiecare sef are un sef. Daca-i explici bossului cel mare cum sta situatia, s-ar putea sa ai castig de cauza. Mai ales daca firma nu vrea sa te piarda.

"Eram intr-o permanenta teroare din cauza sefului. O prietena psiholog mi-a sugerat sa-i spun sefului, verde-n fata, ce ma deranjeaza. M-am ales insa cu alte umilinte in public. Atunci m-am plans directorului. Atitudinea lui s-a schimbat, insa acum imi poarta pica si abia asteapta sa fac o greseala", povesteste Adina Voinea, asistent marketing.

Daca asta iti suna a para, atunci incearca sa tratezi comportamentul sefului cu nepasare, fii un pic mai supus si nu mai pune suflet in proiecte. S-ar putea sa-ti contrariezi seful, care va dori sa stie "care e problema". Si asa se deschide calea de discutie.

Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: