Saxo Bank publica perspectivele de investitie pentru trimestrul I al anului

Data publicarii: 08-01-2014 | Finante-Banci

Economiile in curs de dezvoltare din Asia vor deveni principalul punct de slabiciune in 2014; pe plan global, insa, criza financiara este pe sfarsite

Saxo Bank, banca globala de investitii, specializata in tranzactionari online si investitii pe pietele financiare internationale, a publicat primul sau plan trimestrial pentru anul 2014, luand in cont atat mediul macroeconomic, cat si clasele de active individuale.

Perspectiva globala

Mentinand gradul de crestere economica globala la niveluri acceptabile de-a lungul crizei curente, economiile in curs de dezvoltare din Asia vor deveni principalul punct de slabiciune in 2014. Investitiile din regiune au atins un procent uluitor de 43% din PIB, in timp ce cresterea a coborat la aproape 6%; partea facila a ciclului de crestere e de mult disparuta, iar unele piete de stat, in curs de dezvoltare, incearca acum, proactiv, sa isi incetineasca economiile. Acesta nu este neaparat un lucru rau pentru Asia, care are nevoie sa se domoleasca si sa isi reconsidere modelul economic; Europa, pe de alta parte, va fi afectata de confruntarea cu puternica crestere datorata exporturilor.

Dincolo de economiile emergente ale Asiei, Saxo Bank estimeaza ca economia globala va accelera de la o crestere de 2% in 2013 la 2.8% in 2014. Acest impuls e pus pe seama Statelor Unite, unde consumul privat si investitiile private se vor dovedi factori-cheie, care vor impinge cresterea spre 3%. Procesul de "tapering” va continua, pe seama ce economia se va intari, fapt care va implica o iesire din relaxarea cantitativa (QE) in a doua jumatate a anului 2014.

Zona euro este in curs de normalizare, cu o crestere care, cel mai probabil, se va misca in teritoriul pozitiv (0.8% in 2014), insa perspectiva pentru Germania si, in special, a Frantei ramane rece, cel din urma stat esuand in a stimula cresterea in afara cheltuielilor publice. 

Este improbabil ca cei doi ani de declin inflationar din zona euro sa cunoasca reversul in anul 2014, iar argumentul Bancii Centrale Europene, pentru o relaxare suplimentara, este valid, cel mai probabil prin noile imprumuturi LTRO.

Steen Jakobsen, economist-sef al Saxo Bank, comenteaza: "A trecut multa vreme de cand alinierea stelelor macroeconomice sa fie atat de perfecta. Vestea buna? E inceputul sfarsitului crizei economice. Perioada 2014-2015 va fi o tranzitie de la relaxare cantitativa si bani ieftini la o crestere mai sustinuta si, speram, un mandat pentru o schimbare reala. 

Lumea a devenit intr-atat de dezechilibrata, incat lucrurile lucrurile nu se pot imbunatati  pornind de aici.”

Equities

Peter Garnry, responsabilul principal al Saxo Bank de strategia equity, subliniaza continua importanta a pastrarii equities, pentru a vedea o crestere insemnata de capital. Restabilirea relativa a preturilor dintre equities si obligatiuni va continua in 2014 ca o intoarcere totala la equities fata de restul de obligatiuni, sub nivelul premium de risc equity, din 1995 incoace. El comenteaza: "Nu dati atentie celor care spun ca equities sunt in pana. Daca doriti intr-adevar sa va intregiti cea mai mare parte a portofoliului dumneavoastra in 2014, cel mai mare risc sta in a nu insista prea mult pe activele de risc”.

Saxo Bank estimeaza un procent de crestere generala de 10% a equities, de-a lungul anului 2014. Printre equities de varf ale anului 2014 se afla General Electric, Microsoft si BNP Paribas.

FX

Piata se asteapta ca Rezerva Federala sa adopte o abordare inceata si cumpatata fata de achizitionarile in scadere, iar, asa stand lucrurile, drumul anticipat merge catre o crestere a dolarului. Cu toate acestea, daca pietele se pierd cu firea, puterea dolarului ar putea tinti mai pronuntat impotriva statelor din G10 si a monedelor din pietele emergente, mai degraba decat impotriva monedei japoneze sau a altor monede majore.

John J. Hardy, responsabilul principal al Saxo Bank de strategia FX, adauga: "Primul trimestru va avea de-a face cu un efort concentrat in a dezvata piata FX de relatarea cantitativa (QE). Zona euro ar putea intra in zile mai bune, de indata ce economiile periferice sunt gata sa se revolte daca Banca Centrala Europeana nu va face pasi seriosi in a-si extinde pozitia financiara”.

Principalele perechi valutare pentru tranzactionare, propuse de Saxo Bank pentru 2014, includ USDCAD, USDJPY si GBPNZD.

Commodities

Inca un an dur pentru commodities, cu un risc de preturi si mai scazute. Cresterea cererii s-a stabilizat, pe masura ce ratele de crestere ale economiilor in curs de dezvltare, nu in ultimul rand ale Chinei, au scazut.

Piata de energie va trebui sa faca fata posibilitatii ca stocul global de petrol sa depaseasca cererea, pentru prima data in istoria recenta, multumita, in parte, cresterii productiei din statele non-OPEC; media de pret a indicelui Brent se va misca catre 105 dolari per baril. 

Dupa ce anul 2013 a vazut primul declin anual al aurului din ultimii 13 ani, Saxo Bank isi exprima un optimism precaut fata de perspectivele finelui de an, dupa ce a aproximat un pret de 1225 dolari per uncie, de-a lungul primului trimestru.

Ole S. Hansen, responsabilul principal de strategia commodity, adauga: "Asteptarile mari vizavi de cresterea economica de la inceputul anului poarta riscul ca investitorii sa devina iarasi prea optimisti fata de perspectiva unor preturi mai mari, in special a petrolului si a metalelor industriale. Performantele puternice ale lunii ianuarie, fata de ultimii trei ani, s-ar putea repeta prin urmare, insa numai pentru a se retrage in cursul anului”.

Accesati aici raportul complet: http://storage.saxobank.com/TradingFloor/TradingFloor_Insights_Q1_2014.pdf

Despre Saxo Bank

Saxo Bank este o banca specializata in investitii si tranzactionari online. Banca permite clientilor sa tranzactioneze instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, actiuni, contracte Futures, optiuni si alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzactionare; platforma pe baza de browser SaxoWebTrader, platforma care poate fi descarcata SaxoTrader si SaxoMobileTrader, o platforma pentru telefonul mobil. Platformele sunt disponibile in peste 20 de limbi, direct de la Saxo Bank sau prin intermediul unuia dintre clientii institutionali ai bancii. White label reprezinta pentru Saxo Bank o zona de business importanta si presupune personalizarea si crearea de marci pentru platformele de tranzactionare pentru alte institutii financiare si brokeri. Saxo Bank are peste 120 de clienti white label si deserveste mii de clienti retail in peste 160 de tari. Saxo Asset Management a fost lansat in 2009 pentru a deservi segmentul investitorilor bogati si, de atunci, si-a triplat volumul bunurilor pe care le gestioneaza. Saxo Bank are sediul in Copenhaga si birouri in Australia, Cehia, Franta, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: