Banca Centrala redeschide sezonul creditarii in valuta

Data publicarii: 13-11-2006
BNR a relaxat conditiile pentru creditarea in valuta. A fost eliminata limita privind expunerea la finantarile in euro si dolari. Creditul in lei a crescut cu 123% in ultimul an. "Consiliul de Administratie a decis eliminarea limitei privind gradul de concentrare a expunerilor din creditele in valuta", precizeaza un comunicat al BNR. Restrictia limiteaza creditarea in valuta la o suma care multiplica de trei ori rezervele proprii ale bancilor. Dupa ce, timp de un an, banca centrala a urmarit impulsionarea creditarii in lei in detrimentul imprumuturilor in valuta, recenta masura a Consiliului de Administratie vine ca efect direct al exploziei finantarilor bancare in lei.

In perioada septembrie 2005-septembrie 2006, creditele in lei au crescut cu mai mult de 120%. In sedinta de vineri, BNR a mai decis mentinerea dobanzii de politica monetara la 8,75%. Banca centrala a argumentat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara prin faptul ca rata anuala a inflatiei a coborat pana la 4,8% in octombrie. Inflatia s-a plasat, astfel, in intervalul de 4-6% vizat de BNR pentru sfarsitul acestui an.

Target, creditul in lei

Decizia privind eliminarea limitei privind gradul de concentrare a expunerilor din credite in valuta a bancilor a fost motivata de scaderea proportiei creditelor in valuta in totalul imprumuturilor acordate de banci. "Masurile administrativea si prudentiale adoptate incepand cu anul 2005 au imbunatatit corelarea structurii activelor cu pasivele bancare, precum si elementele de risc valutar din sistemul financiar al Romaniei. Astfel, ponderea creditului in valuta in total credit neguvernamental s-a redus la aproximativ 47% fata de 60% in luna iulie 2005, situandu-se in prezent in apropierea ponderii depozitelor in valuta in total economisire", precizeaza comunicatul BNR.

Creditul in lei si-a cam luat-o in cap, spunea in urma cu cateva luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acum, banca centrala a "muscat" a doua oara din finantarile in moneda locala, de data aceasta prin incurajarea creditului in valuta. La precedenta sedinta a Consiliului de Administratie al BNR se hotarase majorarea rezervei minime obligatorii pentru lei pana la 20%.

Citu: Relaxarea politicii monetare va continua

Florian Citu, economistul-sef al ING Bank, apreciaza ca banca centrala va continua sa relaxeze politica monetara. "Banca centrala a inteles ca aceste conditii neortodoxe nu duc la restrictionarea creditului pe termen lung, ci distorsioneaza informatia din piata bancara. Relaxarea politicii monetare va continua cu diminuarea ratei rezervelor minime obligatorii la lei si, abia in partea a doua a anului 2007, cu rata dobanzii de politica monetara", a declarat Citu.

Pe de alta parte, comunicatul BNR reafirma intentiile "criminale" ale Bancii Nationale. "CA al BNR reafirma ca indeplinirea obiectivului de continuare a procesului de dezinflatie in conditiile stabilitatii mediului economic si financiar reclama mentinerea unei conduite restrictive a politicii monetare alaturi de un suport consistent si continuu din partea politicilor fiscale si de venituri, precum si a reformelor structurale", precizeaza documentul.

Romanii nu cred in leu

In ciuda aprecierii sustinute a monedei nationale, populatia continua sa aiba o atitudine sceptica in privinta evolutiei viitoare a leului. Astfel, depunerile in valuta ale populatiei au crescut in septembrie de doua ori mai accentuat decat economiile in lei, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (avans de 35% fata de 16,2%). Comparativ cu luna august 2006, in septembrie depunerile in valuta au crescut cu 4,2%, iar economiile in lei cu 0,4%, potrivit datelor Bancii Nationale.

In ciuda masurilor BNR legate de limitarea avansului creditului in lei, populatia continua sa prefere finantarile in moneda nationala, anticipand probabil o depreciere. In septembrie, creditul in lei catre populatie a totalizat 21 miliarde, fata de 14,53 miliarde echivalent in lei al finantarilor in valuta.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: