Europarlamentarii romani stramba din nas la 4.760 euro pe luna

Data publicarii: 14-11-2006
Functia de europarlamentar pare sa nu-i tenteze deocamdata pe politicienii cu greutate de la Bucuresti, din cel putin doua motive: 1. la Bruxelles sunt mai multi jucatori, deci rolul lor va fi mai putin important; 2. banii sunt putini pentru pretentiile lor, aflam din cotidianul Gandul. Daca mai punem la socoteala si faptul ca mandatul europarlamentarilor romani va fi unul scurt, de doar doi ani (pana in 2009, cand se vor organiza noi alegeri), intelegem comentariile tot mai des intalnite pe holurile Parlamentului, potrivit carora "nu-i nicio afacere sa te duci acum la Bruxelles". Ce "afacere" va face viitorul europarlamentar roman, sub aspect strict financiar? In primul rand, el va avea o leafa lunara platita de statul roman, care se va situa intre 1.000 si 2.000 de euro.

Suma exacta urmeaza a fi stabilita pana la alegerile din primavara viitoare. Unii parlamentari fac lobby sa fie platiti "in regim diplomatic", astfel incat salariul sa fie suficient pentru a-si plati cazarea, masa si cheltuielile curente de la Bruxelles si Strasbourg. Majoritatea euroobservatorilor platesc acum pentru un apartament cu un dormitor o chirie de circa 700 de euro.

In al doilea rand, Parlamentul European le va plati europarlamentarilor o diurna de 276 de euro pe ziua lucrata (care se verifica dupa semnatura data in registrele de la sala de sedinta). Avand in vedere ca zilele de lucru de la P.E. sunt cel putin 10 pe luna (in functie de numarul de comisii la care sunt afiliati parlamentarii), alesii romani ajunsi la Bruxelles pot incasa inca 2.760 euro cel putin, pe laga leafa din tara. Se considera ca aceasta suma este suficienta pentru a acoperi cheltuielile de cazare si de masa.

Tot Parlamentul European va plati si transportul cu avionul din tara de origine la locul de munca. De diurna si de decontul avionului (indiferent de cate zboruri e vorba) beneficiau si euroobservatorii. Spre deosebire de euroobservatori, europarlamentarii vor mai primi cateva mii de euro pentru cheltuielile cu cabinetul.

Vor putea angaja consilieri sau experti care sa lucreze in circumscriptia europarlamentarului respectiv. De asemenea, Parlamentul European va deconta, contra unor chitante doveditoare, si cheltuieli legate de transportul intern si de documentare. Adevarata "afacere" va incepe insa in 2009, cand lefurile tuturor parlamentarilor europeni ar putea fi echilibrate la 7.000 de euro pe luna, la care se vor adauga si toate celelalte beneficii.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: