Capitala a luat jumatate dintre investitiile tarii
Data publicarii: 14-11-2006
In perioada ianuarie-octombrie 2005, valoarea investitiilor cu impact semnificativ a fost de aproximativ un miliard de dolari. In luna octombrie a acestui an, investitiile directe care depasesc un milion de dolari au totalizat 265,7 milioane de dolari.
Potrivit ARIS, in perioada octombrie 2001 - data de intrare in vigoare a legii privind investitiile directe cu impact semnificativ - si octombrie 2006, au fost inregistrate 520 de proiecte de investitii de acest tip, a caror valoare angajata este de 6,4 miliarde de dolari. Investitiile directe realizate de companii straine reprezinta aproape 74% din total, respectiv 4,6 miliarde de dolari. Pina la sfirsitul lunii octombrie au fost finalizate 326 de proiecte de investitii, in valoare de peste 2,767 miliarde de dolari.
Si Centrul a luat bani
Regiunea care a atras cele mai multe proiecte de investitii a fost Bucuresti-Ilfov, cu 288 de proiecte, a caror valoare angajata este de peste 3,7 miliarde de dolari, adica aproape 57,8% din totalul national.
Judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu, respectiv Regiunea de Dezvoltare Centru au atras 81 de proiecte de investitii, cu o valoare angajata de 1,465 miliarde de dolari.
ARIS monitorizeaza investitiile directe mai mari de un milion de dolari, efectuate in orice domeniu de activitate, cu exceptia sectoarelor financiar-bancar, de asigurari-reasigurari, precum si a celor reglementate de legi speciale.
De la reglementarea acestui tip de investitii, doar sase proiecte de acest gen au depasit valoarea de 100 de milioane de dolari.
Potrivit legislatiei privind investitiile cu impact semnificativ in economie, proiectele de investitii a caror valoare depaseste un milion de dolari vor beneficia de anumite facilitati. Printre acestea se numara scutirea de la plata TVA pentru importul de utilaje si materii prime, precum si exceptarea de la plata taxelor vamale pentru importurile de utilaje si echipamente.
Alte facilitati sint posibilitatea deducerii unei cote suplimentare de 20% din valoarea investitiilor, utilizarea amortizarii accelerate si posibilitatea recuperarii pierderilor fiscale din profitul impozabil in urmatorii cinci ani.
Citeste tot articolul in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri