Preturile caselor ii muta pe romani in Ungaria si Bulgaria
Data publicarii: 14-11-2006
Care este motivul real are mai putina importanta, problema ce ramane o reprezinta preturile exorbitante, demne de tari membre UE cu vechi state in domeniul economiei de piata si cu venituri ale cetatenilor incomparabil mai mari decat ale romanilor. In aceste conditii, concetatenii nostri mai norocosi, care locuiesc si muncesc in orase apropiate de granita, au gasit solutia salvatoare: muncesc in Romania dar si-au luat proprietati in Ungaria sau Bulgaria, unde preturile pot fi si de patru ori mai mici. Sigur, ramane problema navetei, dar una peste alta, cei in cauza considera ca au facut o afacere buna, chiar daca uneori cozile la vama sunt interminabile iar pasapoartele se umplu rapid de vize. Insa, odata cu momentul 1 ianuarie 2007, practic aceasta ultima problema dispare.
Romanii prind din ce in ce mai mult gustul afacerilor imobiliare peste granita. Daca intr-o prima faza initiativa apartinea romanilor, care odata plecati peste hotare la munca hotarau sa se stabileasca definitiv in zonele respective, acum trendul pare a fi schimbat. Satui sa plateasca pe case mai mult decat fac, concetatenii nostri isi cumpara imobile aproape de granita si fac naveta la locurile de munca din tara. Bineinteles, privilegiati sunt cei care sunt stabiliti in apropierea granitelor cu Bulgaria si mai ales Ungaria.
Tonul acestei noi afaceri a fost dat tot de ardeleni. Exista deja sute de persoane din zona Arad care si-au vandut casele si apartamentele din Romania si au cumparat proprietati la distante cuprinse intre 3 si 50 de kilometri de frontiera. Preturile mici si formalitatile extrem de simple au fost motive suficient de tentante pentru ca din ce in ce mai multe persoane sa prefere aceasta situatie bizara: casa peste granita, locul de munca in Romania.
Spre exemplu, un apartament de 60 mp din Arad a fost vandut de proprietar la "iuteala" cu 45.000 de euro. Odata obtinuta aceasta suma frumusica, dar sub preturile afisate de agentii imobiliare, romanul in cauza si-a cumprat o casa "pe pamant", tot cu doua camere si utilitati, la numai trei kilometri de granita, pentru 16.000 de euro. E adevarat, a dat satul pe oras, ar putea spune carcotasii. Numai ca, tendinta europeana este stabilirea populatiei cu venituri medii in afara aglomeratiilor urbane, pline de zgomot si poluare.
Imobile ieftine in Ungaria
Mediul rural nu face exceptie de la regula, preturile din Ungaria fiind pe toate sectoarele mai mici ca la noi. In Budapesta, o garsoniera de 40 mp construiti, situata intr-un imobil nou, costa intre 22.000 si 24.000 de euro. La apartamentele de doua camere, cu o suprafata de 65 mp construiti, situate tot in aceste zone, preturile sunt cuprinse intre 35.750 si 39.000 de euro. Cele la apartamentele de trei camere, cu o suprafata de 75 mp construiti, sunt cuprinse intre 41.250 si 45.000 de euro, iar cele la apartamentele noi, de patru camere, cu o suprafata de 90 mp construiti, se situeaza intre 49.500 si 54.000 de euro. Nivelul acestora este lesne de obsevat ca se plaseaza chiar sun preturile al apartamentele vechi din capitala Romaniei.
Citeste tot articolul in Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri