Cum va fi afectata Romania daca Ucraina intra in incapacitate de plata
Data publicarii: 10-03-2014 | Actualitate Intrarea Ucrainei in incapacitate de plata sau sanctiunile economice la adresa Rusiei ar afecta intr-o mica masura Romania, principala provocare fiind gasirea unei solutii alternative la furnizarea de gaze rusesti, dar impactul ar fi mult mai mare in cazul escaladarii conflictului, estimeaza BCR, citat de Mediafax. "Pentru perioada urmatoare vedem un impact limitat asupra Romaniei in urma unei posibile intrari in incapacitate de plata a Ucrainei, dar o retorica beligeranta din partea Rusiei va determina o reactie prompta din partea investitorilor, dupa cum am putut vedea deja. (...) Leul si zlotul polonez au reactionat rapid, dar s-au intors pe un trend de apreciere dupa ce presedintele rus a revenit asupra declaratiei belicoase", arata analistii BCR, intr-un raport.
In ceea ce priveste pietele financiare, autorii raportului noteaza ca preturilor activelor romanesti nu prezinta riscuri semnificative, in lipsa unor declaratii beligerante sau escaladarea conflictului dintre Rusia si Ucraina, destul de putin probabila data fiind diferenta de forte dintre cele doua tari.
"Leul ar putea suferi un usor recul, de 1-2%, daca intr-adevar lucrurile iau o intorsatura urata. Iesirea investitorilor straini din plasamentele in obligatiuni locale ar putea pune presiune pe cursul de schimb, dar banca centrala va apara leul punand gratie regimului de flotare controlata daca se constata o crestere mare a volatilitatii. Pretul obligatiunilor romanesti ar putea fi afectat pe termen scurt, insa miscarea nu ar trebui sa fie mai mare de 20-30 puncte de baza. Pana in prezent nu a fost observata o asemenea miscare. Faptul ca Romania a devenit o piata emergenta dintr-una periferica pentru investitiile in titluri cu venit fix si pozitia macroeconomica solida ar trebui sa ofere suficiente motive de incredere", se mentioneaza in raport.
Sursa citata analizeaza si impactul asupra Romaniei al unui eventual embargo economic al Uniunii Europene asupra Rusiei, concuzionand ca, intr-un scenariu negativ, Romania se va confrunta cu mai multe riscuri, transmise atat direct cat si indirect, prin cateva canale, precuum reducerea exporturilor, intreruperea furnizarilor de gaze naturale si impactul asupra pietei globale a marfurilor (pretul petrolului).
Ponderea exporturilor romanesti catre Rusia este in prezent de 2,8% in total exporturi (locul 9), in timp ce ponderea importurilor este de 4,1% (locul 6). Comertul cu Rusia genereaza un deficit de 700 milioane euro pe an.
Sursa: Hotnews
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri