Cum va fi afectata Romania daca Ucraina intra in incapacitate de plata

Data publicarii: 10-03-2014 | Actualitate

 Intrarea Ucrainei in incapacitate de plata sau sanctiunile economice la adresa Rusiei ar afecta intr-o mica masura Romania, principala provocare fiind gasirea unei solutii alternative la furnizarea de gaze rusesti, dar impactul ar fi mult mai mare in cazul escaladarii conflictului, estimeaza BCR, citat de Mediafax. "Pentru perioada urmatoare vedem un impact limitat asupra Romaniei in urma unei posibile intrari in incapacitate de plata a Ucrainei, dar o retorica beligeranta din partea Rusiei va determina o reactie prompta din partea investitorilor, dupa cum am putut vedea deja. (...) Leul si zlotul polonez au reactionat rapid, dar s-au intors pe un trend de apreciere dupa ce presedintele rus a revenit asupra declaratiei belicoase", arata analistii BCR, intr-un raport.


In ceea ce priveste pietele financiare, autorii raportului noteaza ca preturilor activelor romanesti nu prezinta riscuri semnificative, in lipsa unor declaratii beligerante sau escaladarea conflictului dintre Rusia si Ucraina, destul de putin probabila data fiind diferenta de forte dintre cele doua tari.

"Leul ar putea suferi un usor recul, de 1-2%, daca intr-adevar lucrurile iau o intorsatura urata. Iesirea investitorilor straini din plasamentele in obligatiuni locale ar putea pune presiune pe cursul de schimb, dar banca centrala va apara leul punand gratie regimului de flotare controlata daca se constata o crestere mare a volatilitatii. Pretul obligatiunilor romanesti ar putea fi afectat pe termen scurt, insa miscarea nu ar trebui sa fie mai mare de 20-30 puncte de baza. Pana in prezent nu a fost observata o asemenea miscare. Faptul ca Romania a devenit o piata emergenta dintr-una periferica pentru investitiile in titluri cu venit fix si pozitia macroeconomica solida ar trebui sa ofere suficiente motive de incredere", se mentioneaza in raport.
 Sursa citata analizeaza si impactul asupra Romaniei al unui eventual embargo economic al Uniunii Europene asupra Rusiei, concuzionand ca, intr-un scenariu negativ, Romania se va confrunta cu mai multe riscuri, transmise atat direct cat si indirect, prin cateva canale, precuum reducerea exporturilor, intreruperea furnizarilor de gaze naturale si impactul asupra pietei globale a marfurilor (pretul petrolului).

Ponderea exporturilor romanesti catre Rusia este in prezent de 2,8% in total exporturi (locul 9), in timp ce ponderea importurilor este de 4,1% (locul 6). Comertul cu Rusia genereaza un deficit de 700 milioane euro pe an.

Sursa: Hotnews